IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Ivan Grozni postao carem

Wikimedia Commons
12.02.2020.
u 07:50

U privatnome životu nije imao sreće. Ženio se šest puta i imao je osmero djece.

Ivan IV. Grozni bio je veliki knez Moskve od 1533. godine i car Rusije od 1547. godine. U trenutku očeve smrti (Vasilija III.) dobio je titulu velikoga kneza. Budući da je tada imao svega tri godine, namjesnicom do njegove punoljetnosti postala je njegova majka, Jelena Glinska.

Ivan je okrunjen 16. siječnja 1547. kada je postao punoljetan. Prema legendi, okrunjen je krunom Monomaha, koju je prema legendi bizantski car Konstantin IX. Monomah darovao svomu unuku, velikomu knezu Kijeva Vladimiru Monomahu. Prije njega svi su vladari moskovske Rusije imali titulu velikoga kneza, a on se prvi proglasio kraljem, tj. carem. Ta je titula Rusiji i njezinu vladaru osigurala veliki značaj u očima europskih vladara. Ivana Groznog kao cara su priznali engleska kraljica Elizabeta I., car Svetoga Rimskog Carstva Maksimilijan II. Habsburg, i drugi. Tijekom čitave svoje vladavine širio je teritorij svoje zemlje. Darežljivo je davao priloge manastirima, bio je obrazovan i imao je govorničkoga dara. Osnovao je prvu rusku tiskaru i obvezao je svećenstvo da organizira škole za opismenjavanje djece. S druge strane, bio je krajnje surov i osvetoljubiv, osobno je izdavao naredbe o pogubljenjima. U privatnome životu nije imao sreće. Ženio se šest puta i imao je osmero djece.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije