NA DANAŠNJI DAN

Amerikanci i Rusi se susreli u Njemačkoj

Rat
Foto: NARA
25.04.2017.
u 06:39

Saveznici su označili kraj Njemačke velikim slavljem, dok su u Moskvi pobjedu obilježili udari od čak 324 topa.

Na današnji dan 1945. godine, osam ruskih armija kompletno je okružilo Berlin te se spojilo s američkom vojskom na zapadnoj obali Elbe, a kasnije i kod grada Torgau. Njemačka je od tada dio savezničkog teritorija, piše History.

Saveznici su označili kraj Njemačke velikim slavljem, dok su u Moskvi pobjedu obilježili udari od čak 324 topa. U New Yorku je narod izašao na ulice te plesao i veselio se usred Times Squarea. Uz ostale poznate sovjetske zapovjednike na povijesnom sastanku velikih vojski bio je i renomirani ruski maršal Georgi K. Žukov, koji je upozoravao skeptičnog Staljina još u lipnju 1941. godine da Njemačka predstavlja veliku prijetnju Sovjetskom Savezu. Žukov je postao neprocjenjiv general u borbama s Nijemcima u Staljingradu i Moskvi.

Žukov je na kraju rata i zahtijevao bezuvjetnu predaju Berlina od njemačkog generala Krebsa tjedana dana nakon što je grad okružen. Na kraju rata, Žukov je odlikovan i vojnom medaljom časti Velike Britanije.

>>Zašto se Amerikanci i dalje boje ruskih podmornica klase 'Akula'?

>>Ruska "prijateljska vatra" ubila tri turska vojnika

Komentara 3

Avatar lvan12
lvan12
07:36 25.04.2017.

Nije se osam ruskih armija već osam sovjetskih armija... Veliki doprinos u oslobađanju europe od zla nacizma i fašizma su dali i ostali narodi istocne europe i sovjetskog saveza!!! Rusija kao drzava nije postajala za vrijeme trajanja SSSR... A kojeg je u ono vrijeme vodio Gruzijac.

DU
Deleted user
23:40 25.04.2017.

Ova slika izgleda kao neki stari gay pornic...

Avatar milidobrović
milidobrović
06:49 26.04.2017.

a naš doprinos, pa mi i sad imamo više umirovljenika (boraca nob_a) nego sssr, od onda je prošlo 72 g. znači da su naši heroji svi stogodišnjaci- baš smo vitalni,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije