AKTUALNO

Američka nuklearna podmornica USS Michigan danas stiže u Južnu Koreju

USS Michigan
Foto: Navy.mil
25.04.2017.
u 07:03

USS Michigan, druga podmornica klase Ohio, stiže u Južnu Koreju kako bi poslala vrlo snažnu poruku Pjongjangu

Podmornica na nuklearni pogon USS Michigan danas će stići u južnokorejski grad Busan, a istog će dana Sjeverna Koreja obilježiti 85. godišnjicu utemeljenja Korejske narodne armije, piše UPI.

USS Michigan, druga podmornica klase Ohio, stiže u Južnu Koreju kako bi poslala vrlo snažnu poruku Pjongjangu, pišu južnokorejske novine Donga Ilbo u ponedjeljak. Supernosač zrakoplova USS Carl Vinson će stići na poluotok ovoga tjedna kao odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje.

"Naša revolucionarna snaga je spremna potopiti američku nuklearnu podmornicu jedinstvenim udarom", napisale su sjevernokorejske novine Rodong Sinmun u uvodniku. Južnokorejski visoki dužnosnik izjavio je da će proći inspekciju trupa u luci Busan, a onda napustiti luku te zaploviti prema vojnim vježbama blizu korejskog poluotoka.

Prema drugome izvoru, podmornica će se pridružiti borbenoj grupi nosača zrakoplova Carl Vinson. Podmornica će također izvoditi vježbe s južnokorejskom mornaricom. USS Michigan istisnine je od 18 000 tona te je jedna od najvećih podmornica na svijetu.

Može ploviti brzinom od 48 kilometara na sat te biti zaronjena do čak tri mjeseca. Podmornica je opremljena sa 150 raketa Tomahawk koje mogu pogoditi mete udaljene čak 1500 kilometara. Američki predsjednik Donald Trump i dopredsjednik Mike Pence izjavili su: "Sve su opcije na stolu". USS Michigan je posljednji puta bio blizu poluotoka u lipnju 2015. godine.

>>KPA: "Koristit ćemo 'nuklearni mač pravde' protiv južnokorejsko-američkih vojnih vježbi!"

>>Sjeverna Koreja prijeti SAD-u nuklearnim oružjem

Komentara 1

Avatar bujica
bujica
13:51 26.04.2017.

Samo đaba troše gorivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije