GODIŠNJICA

BEDEKOVČINA - Svečano otkrivena spomen ploča u čast 31. inženjerijske bojne Hrvatske vojske

Branko Gradišnik
08.04.2024.
u 07:48

Inicijator je postavljanja spomen-ploče, u znak poštovanja i trajnog sjećanja na tu ratnu postrojbu, Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, a snažno je poduprta od strane Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina, te SŠ Bedekovčina.

Srednja škola Bedekovčina bila je dana 6. travnja 2024. godine mjesto posebne svečanosti za zagorske branitelje. Uz nazočnost zagorskih branitelja, posebno pripadnika 31. inžb HV i članova obitelji poginulih i umrlih pripadnika te ratne postrojbe, svečanosti su nazočili i gosti i uzvanici a među njima i izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadir Ivica Teklić, Ministarstva obrane RH Ivan Cigula, Predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, Župan Krapinsko Zagorske županije Željko Kolar,  Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj, te pripadnici ratnih postrojbi s kojima je 31. inžb surađivala tijekom rata, sisačkih Dabrova, čakovečke 34.inžb i 2. gbr Grom.

Svi su oni nazočili svečanom otkrivanju Spomen ploče u čast i sječanje na 31.inžb Hrvatske vojske koja je na ratištima diljem Hrvatske najprije branila a potom i oslobađala Lijepu našu. Svečanost su zajednički organizirali Krapinsko Zagorska županija, Općina Bedekovčina, SŠ Bedekovčina i Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja.

Foto: Branko Gradišnik

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili  Predsjednik HČZ-a Hrvatskog zagorja brigadir u miru Ernest Bifel, član HČZ-a HZ satnik u miru Zdravko Senčar koji je iznio povjesnicu postrojbe, Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban,  Predsjednikov izaslanik brigadir Ivica Teklić, saborski zastupnik Siniša hajdaš Dončić i Župan KZŽ Željko Kolar, inače i sam hrvatski branitelj. Svi oni istaknuli su važnost i doprinos zagorskih branitelja u Domovinskom ratu a prigodno 31. inžb. Po završetku svečanog dijela su udovica zapovjednika 31. inžb HV bojnika Nenada Petkovića, Marija Petković i pripadnik Zapovjedništva postrojbe Ivan Boršić svečano otkrili Spomen ploču i predstavili je nazočnima, a onda i svima ostalima, posebno pak polaznicima SŠ Bedekovčina kako bi ukazivala i podsječala na ratne zasluge i žrtve te ratne postrojbe koju su popunjavali Zagorci, te dijelom i Zagrepčani. 31. inžb tijekom rata je izvršavala uspješno mnoge zadaće borbene potpore tijekom ratnih operacija, pa tako i VRO „Bljesak“ i „Oluja“, te Operacije Una. Izvršavala je i sve ostale inženjerijske zadaće tijekom rata (razminiravanja, izgradnja putova, izrada zaklona za borbenu i neborbenu tehniku itd.) ali i u poraću i to kako za vojne potrebe, tako i kao pomoć civilnom sektoru. Posebno se je istaknula razminiravanjem, u stravičnoj eksploziji raznesenom, vojnom skladištu Gliboki jarek kod Zagreba. Izvršavajući svoje zadaće, u borbenim su operacijama, za Hrvatsku, život dala tri pripadnika 31. inžb dok ih je veći broj bio ranjen, od kojih neki s teškim i trajnim posljedicama. Ubrzo nakon rata, od raka kao posljedica ratnih okolnosti, umire veći broj pripadnika bojne među kojima i Zapovjednik  bojnik Nenad Petković, njegov zamjenik poručnik Antun Vodolšak i časnički namjesnik Čedomir Radovanović.

Foto: Branko Gradišnik

Inicijator je postavljanja spomen-ploče, u znak poštovanja i trajnog sjećanja na tu ratnu postrojbu, Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, a snažno je poduprta od strane Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina, te SŠ Bedekovčina.

Foto: Branko Gradišnik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije