IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bitka kod Austerlitza

Wikimedia Commons
23.01.2020.
u 08:43

U „bitki trojice careva“ sudjelovali su Napoleon, ruski car Aleksandar I. i austrijski car Franjo II.

Revolucionarna Francuska tijekom druge polovice 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća okrenula je gotovo cijelu Europu protiv sebe. Francuska se s Napoleonom na čelu uspješno borila protiv četiriju koalicija te je uspostavila vlast u većem dijelu Europe. Godinu dana nakon što se sam okrunio za cara u pariškoj crkvi Notre-Dame, francuski vojskovođa Napoleon Bonaparte 2. prosinca 1805. pobjedom u bitki kod Austerlitza doživio je vrhunac karijere.

U „bitki trojice careva“ sudjelovali su Napoleon, ruski car Aleksandar I. i austrijski car Franjo II. Tu su Rusi i Austrijanci na bojištu ostavili 26 000 ljudi, nasuprot 8000 Francuza. Kako je raspolagao s manje vojnika, Napoleon je za mjesto sukoba izabrao brežuljkasti kraj uz cestu Beč – Brno, blizu današnjega sela Slavkov (njemački: Austerlitz). Kako bi prevario svoje saveznike, izmislio je povlačenje svojih jedinica i tako namamio saveznike da krenu u opći napad na mjestu gdje je on želio. Francuzi su zatim zauzeli uzvisinu Pratzen u sredini bojišta odakle su u jurišu probili protivničko središte. Napoleonovom pobjedom okončana je Treća antinapoleonska koalicija.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u prosincu 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije