IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Eksplozija i potonuće "Tritona"

Wikimedia Commons
18.12.2019.
u 11:34

Do eksplozije brodske barutane došlo je nedugo nakon što su se „Tritonovi“ mornari vratili iz izlaska na brod pa je i broj žrtava bio velik.

Dana 9. svibnja 1859. ratni brik “Triton”, drveni jedrenjak austrijske ratne mornarice, u večernjim je satima potonuo pred Lokrumom od posljedica eksplozije koja se dogodila u njegovoj barutani kao posljedica nesmotrenosti. „Triton“ je stigao u Grušku luku dva dana prije potonuća. Njegov zadatak bio je što uspješnije obaviti izviđanje tog dijela akvatorija. Do eksplozije brodske barutane došlo je nedugo nakon što su se „Tritonovi“ mornari vratili iz izlaska na brod pa je i broj žrtava bio velik. Spašeno je deset članova posade, dok je 85 osoba poginulo. Budući da je često boravio na Lokrumu, budući meksički car Maksimilijan, brat cara Franje Josipa Ferdinanda, u znak uspomena na tužni dan, dao je na sjevernoj strani otoka Lokruma podignuti veliki kameni križ i na njemu dao uklesati imena svih poginulih osoba. Križ, koji je prozvan „Tritonovim križem“ i danas stoji na Lokrumu kao podsjetnik na taj tragičan događaj.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u svibnju 2019.  


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije