IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bitka kod Lewesa

Wikimedia Commons
18.11.2019.
u 12:13

U Engleskoj se za vrijeme Drugog barunskog rata (1264.-1267.) kod grada Lewesa 14. svibnja 1246. odigrala bitka između engleskog kralja Henrija III. i grofa Simona od Montforta.

U Engleskoj se za vrijeme Drugog barunskog rata (1264.-1267.) kod grada Lewesa 14. svibnja 1246. odigrala bitka između engleskog kralja Henrija III. i grofa Simona od Montforta. Budući da kralj nije poštovao odredbe Ugovora iz Oxforda koje su ograničavale njegovu vlast, izbio je sukob u kojemu je kralj s dvostruko brojnijom vojskom doživio poraz.

Kako bi spriječio rat, grof Simon obratio se kralju pregovorima o primirju, no kralj ih je odbio. Zbog početne, loše isplanirane taktičke obrane Henrijevog sina, princa Edwarda, prvi napadi feudalaca bili su uspješni, dok su pješačke kraljeve snage pretrpjele iznenađujuće gubitke.

Godinu dana nakon bitke grof Simon je, prisiljujući kralja na potpisivanje novog dokumenta, sazvao Opće vijeće sastavljeno od predstavnika plemstva, Crkve, grofovija i gradova. Trenutak sazivanja Vijeća smatra se pretečom današnjeg engleskog parlamenta. Ovom pobjedom, grof Simon od Montforta uspostavio je svoju vlast u skladu s odredbama Oksfordskih statuta.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u svibnju 2019.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije