UVODNIK NOVOGA BROJA

U vidu razmatranja terorizma u Rusiji, dva područja zauzimaju posebno mjesto: Afganistan i sjeverni Kavkaz

VP
06.04.2024.
u 15:17

Naš suradnik dr. sc. Ivan Burazin još je prije nekoliko godina u VP-u počeo objavljivati veoma zapažene članke o aktualnim temama iz geopolitike.

Naš suradnik dr. sc. Ivan Burazin još je prije nekoliko godina u VP-u počeo objavljivati veoma zapažene članke o aktualnim temama iz geopolitike. Potom je prošle godine doktorirao i doktorsku disertaciju objavio u knjizi „Hamas, Novorusija i IRA: Terorizam kao pokret?“, pa smo i te teme imali u magazinu.

U ovom broju donosimo njegov rad o rusko-čečenskom sukobu. Povod su nedavni teroristički napadi u Moskvi. Kako piše, oni su potvrdili “da je Rusija i dalje meta terorističkih napada organiziranih od strane radikalnih islamističkih skupina kao što je Islamska država koja je preuzela odgovornost za napade”. Prema njemu, “u vidu razmatranja terorizma u Rusiji, dva područja zauzimaju posebno mjesto: Afganistan i sjeverni Kavkaz. Afganistan prije svega jer je islamistički terorizam praktički stvoren na ruševinama poražene sovjetske vojske dok je sjeverni Kavkaz bio poprište sukoba, stanja nestabilnosti i kontinuiteta terorističkih na pada od raspada Sovjetskog Saveza do danas.”

Ključno je, kako naglašava, da su “raspadom Sovjetskog Saveza, tijekom prvih deset godina, središnji element sukoba na Kavkazu bio je na relaciji čečenskog pokreta za nezavisnost i središnjih struktura vlasti u Moskvi, što je bio nastavak višestoljetne čečenske borbe za nezavisnost nakon čega je religija, odnosno ideologija islamizma počela preuzimati primat kao ideološka odrednica borbe i terorističkog djelovanja.“ Dinko Predoević donosi prvi od dva članka posvećenih Danu sjećanja na Holokaust, a prvi u ovome broju započinje dolaskom nacionalsocijalizma na vlast u Njemačkoj 1933 godine. Poglavlja članka koncipirana su kao samostalne cjeline u kojima se govori o postupcima, događajima, dokumentima, mjestima i osobama.

Boris Trnski ima pak članak o još jednom zaboravljenom hrvatskom generalu koji je spasio Beč i bio ministar rata Austrijskog Carstva. I da ne nabrajam dalje, uzmite novi broj i čitajte.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije