NA DANAŠNJI DAN

Rođen nacistički zločinac Rudolf Hess

Rat
Wikimedia CC
26.04.2017.
u 06:56

Hess se pridružio nacističkoj stranci početkom 1920. godine te je postao vrlo blizak Hitleru.

Na današnji dan rođen je Rudolf Hess, tajnik nacističke stranke te zamjenik Adolfa Hitlera koji je padobranom sletio u Veliku Britaniju kako bi dogovorio primirje između Britanije i Njemačke, piše History.

Hess se pridružio nacističkoj stranci početkom 1920. godine te je postao vrlo blizak Hitleru. Lektorirao mu je i uređivao Mein Kampf, a on je također bio osoba kojoj je Hitler diktirao riječi knjige u zatvoru u Landsbergu gdje su se obojica našla nakon propalog "pivskog puča". Dana 10. svibnja 1941. godine, kada je Hitler planirao invaziju na Rusiju, padobranom je stigao u Škotsku kako bi dogovorio mir s Britanijom s grofom od Hamiltona s kojim se Hess prvi puta susreo 1936. godine na olimpijskim igrama u Berlinu. Takav bi mir omogućio Njemačkoj da se više ne bori na dva bojišta, a poboljšala bi se i reputacija Hessa unutar nacističkog režima. Većina članova Nacističke stranke smatrala ga je skorojevićem (nadimak mu je bio Smeđi Miš).

Bio je zatvoren u Londonskom tornju gdje su ga zatočili Britanci. On je zadnji čovjek koji je tamo bio zaključan. Nakon rata, osuđen je na doživotni zatvor u zatvoru Spandau. Umro je u zatvoru 1987. godine.

>>Hitler znao za let Rudolfa Hessa?

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Personal
Personal
09:05 26.04.2017.

Po čemu točno je bio zločinac?

DA
dario2612
09:40 26.04.2017.

piše rođen na današnji dan, ali ne koje godine

Avatar superhik74
superhik74
14:33 10.01.2018.

A koje je to "zlocine" pocinio ako je pokusao dogovoriti mir s Velikom Britanijom i kompletan rat proveo u zatvoru? Iz ovoga proizlazi da je pokusaj dogovora o mirnom rjesenju "ratni zlocin" ili je nekako zatvoren iz zatvora tele-komnadama cinio zlocine, mozda je upravljao "dronovima" iz zatvora ?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije