DOMOVINSKI RAT

Rene Dutruel, Francuz koji je s Antom Gotovinom služio u 2. padobranskoj pukovniji Legije stranaca na Korzici

Tomislav Šulj
20.05.2021.
u 08:27

Kad je saznao, došao je jednog dana u Kumrovec priključiti nam se, i bio je prilično iznenađen kada nas je vidio.

Bivši pripadnik i instruktor elitne 2. padobranske pukovnije Legije stranaca, pokojni Rene Dutruel, na ovoj je fotografiji snimljen tijekom obuke pripadnika SPGS HV-a bojne Frankopan, u kojoj je koristio bojevo streljivo.

Zapovjednik bojne Frankopan Bruno Zorica-zulu za potrebe monografije postrojbe (koja je u nastajanju) prisjetio se Dutruelove uloge u procesu obuke na poligonima šume Žutica: "Rene Dutruel, Francuz koji je s Antom Gotovinom, potom sa mnom služio 2. padobransku pukovniju na Korzici. Dobro smo se znali, zajedno smo čak prošli 2. stupanj dočasničke škole. On je bio vrhunski vojnik i instruktor, kao takav vrlo cijenjen u Legiji, gdje je proveo 15 godina, i s tim stažem je otišao u mirovinu. Kad je počeo rat u Hrvatskoj samoinicijativno je došao i dragovoljno se stavio na raspolaganje Ministarstvu obrane. Djelovao je negdje na bojišnici oko Pakraca i Lipika, i on uopće nije znao da se tijekom ljeta u Kumrovcu okupila jedna grupa legionara sa zadaćom da ustroji specijalne postrojbe.

Kad je saznao, došao je jednog dana u Kumrovec priključiti nam se, i bio je prilično iznenađen kada nas je vidio. Naravno, htio je djelovati s postrojbom na terenu, a ja sam mu rekao da smo upravo počeli formirati Centar za Commando obuku i da bi nam od daleko veće koristi bio u Žutici, nego na ratištu. Činjenica je da nije bio presretan mojom odlukom, no kao pravi profesionalac prihvatio je zadaću i organizirao je uistinu vrhunsku obuku mladim vojnicima. On nije govorio hrvatski jezik, ali za Commando obuku, za ovakav dril ne treba puno pričati. Ta obuka bila je prilagođena ratnim okolnostima, odnosno nije bila provođena u punoj mjeri kakvu inače zahtjeva proces provedbe Commando obuke jer za takvo što jednostavno nije bilo vremena. Naime, mi smo trebali što prije osposobiti te mlade ljude da nam se pridruže na terenu. Dakle, bilo je bitno u što kraćem vremenu obučiti ih na osnovama NATO obuke, odnosno po uzoru na obuku Legije stranaca, te ih izložiti što većem stresu kako bi se što spremniji priključili postrojbi. Istovremeno, bilo je bitno da kroz samu obuku instruktori uoče one koji nisu kadri podnijeti stres i pritisak, te su takvi vojnici bili slani u druge postrojbe, a kuda su opet ponijeli sa sobom nemalo znanje o rukovanju oružjem i potrebi psihofizičke spreme. Kako bi postigao uvjete visokog stresa, najsličnije onima kakvi su ih čekali na bojištu, Dutruel je obuku provodio koristeći bojevo streljivo.

To se uostalom vidi na onoj televizijskoj snimci, posebno u kadru kada vojnici puze ispod bodljikave žice, a on korača iza svakog od njih, te im, uporabu zvuka eksplozija i dimnih bombi, iz FAL-ovke, s bojevim mecima puca blizu tijela, iznad glave. Instruktor koji to radi mora biti strahovito iskusan i vrlo kvalitetan jer do pogreške dođe na brzinu, a pogreška u ovakvoj obuci može donijeti ljudske žrtve. Svaki polaznik Commando tečaja na Žutici može potvrditi da je Rene bio vrhunski instruktor i taj čovjek uistinu je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju dobrih vojnika za djelovanje u postrojbama za specijalne namjene.“

Foto: Tomislav Šulj

Izvor: Javna FB grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije