DOMOVINSKI RAT

Kako je Libijac "Gadafi" poginuo 1991. u obrani Hrvatske

Tomislav Šulj
14.04.2021.
u 08:04

U trenutku kada je izašao iz zaklona i usmjerio pušku prema neprijatelju, pogođen je metkom na mjestu gdje se spaja pancirka.

Ibrahim Abushaala rođen je 28. srpnja 1955. u Mysurati u Libiji. Otac Milad i majka Fazlija imali su čak sedamnaestoro djece. Ibrahim je bio medicinski tehničar. U Libiji je sedam godina služio u Libijsko-čadskom ratu. U Libiji je upoznao svoju buduću nevjenčanu suprugu, Hrvaticu Zoricu Jurki, koja je tamo osam godina radila kao medicinska sestra. Nakon njezinog povratka u Hrvatsku došao je za njom u Lipik. Zbog svog porijekla bio je poznat pod nadimkom „Gadafi“, po bivšem predsjedniku Libije, Muammaru al-Gaddafiju no mnogi su ga poznavali i pod nadimkom Martin. Iako Libijac, jako je volio Hrvatsku koju je smatrao drugom domovinom.

U početku rata je držao noćne straže, da bi kako je rastao intenzitet sukoba sve više do izražaja dolazilo njegovo iskustvo koje je stekao u Libijsko-čadskom ratu. Zbog hrabrosti, smirenosti, poznavanja oružja i strategije te drugih kvaliteta ubrzo je postao jedan od vođa kojeg su branitelji slijedili. Bio je kao operativac stalno na terenu, zadužen za koordinaciju punktova od Dobrovca do Filipovca i njihovu vezu sa Zapovjedništvom obrane grada.

Kao stručnjak za gerilsko ratovanje vršio je i mnogobrojna izviđanja terena. Oni koji ga se sjećaju, govore kako je njegova hrabrost ponekad graničila s ludošću jer se ponakad sasvim približavao neopažen neprijateljskim položajima. Vršio je izviđanje i za specijalnu postrojbu MUP-a koja je minirala drveni most na rijeci Pakri podno Lipičkih vinograda. Nažalost ni taj pothvat nije zaustavio neprijateljske snage koje su 12. listopada 1991. okupirale dio Lipika.

Dana 27. studenoga JNA i pobunjeni Srbi pokrenuli su jak napad na neokupirani dio Lipika. Nakon što je neprijatelj 28. studenoga osvojio gotovo cijeli Lipik, branitelji su se povukli na njegove rubne dijelove. Oni koji su se nalazili u blizini groblja s tugom su primili vijest o smrti omiljenog suborca Roberta Klasnića, a nakon svega pola sata uslijedio je novi šok – poginuo je „Gadafi“.

Nakon što je izašao iz zaklona ispalio je tromblon na neprijatelja. Tada se vratio u zaklon po novi tromblon. U trenutku kada je izašao iz zaklona i usmjerio pušku prema neprijatelju, pogođen je metkom na mjestu gdje se spaja pancirka. Samo je kleknuo i izustio svoje posljednje riječi : “Nemam nogu, ja gotov!”. Suborci su ga izvukli u zaklon iza kuće i shvatili da nije ranjen u nogu već ispod pazuha. Ipak bilo je prekasno, „Gadafi“ je uzeo križić na lančiću, poljubio ga i preminuo.

Foto: Tomislav Šulj

Izvor: Javna FB grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije