DOMOVINSKI RAT

I Nijemac Peter Dlaka borio se u "Bljesku" s Hrvatima

Tomislav Šulj
02.05.2021.
u 10:37

Peter je danas ponosan otac maloga Tomislava i živi, gdje bi drugdje, na području predivne zapadne Slavonije.

Što bi veličanstvena pobjeda u VRO "Bljesak" bila bez stranog dragovoljca? Nijemac Peter Dlaka došao je u Hrvatsku 1991. godine i proveo je pet godina ratujući u postrojbama HV-a i HVO-a. Gdje je svoj put započeo, na novogradiškoj bojišnici, gdje je bio I teško ranjen 1991., tamo ga je u operaciji "Bljesak" i okončao, kao pripadnik 121. brigade HV-a. 

Na pitanje, je li ikad pomislio odustati tijekom pet godina rata, Peter mi je pružio odgovor kojeg bi trebali upamtiti mnogi oni koji danas jamraju zbog toga što su se borili za nešto što nije onako kako smo svi željeli: "Nije mi žao ni jednog dana mojeg života, kamoli vremena provedenog u Hrvatskoj vojsci. Da zatreba, ja bih opet sve isto ponovio! Naravno, imao sam i ja teških trenutaka. Dva puta sam ozbiljno razmišljao o tome da li bih trebao prestati s ratovanjem, no takvo što ipak nisam napravio. Ja sam čovjek od riječi, ne mijenjam svoje odluke. Ako sam došao ovdje s ciljem, onda sam trebao izdržati i ostati do kraja, doživjeti pobjedu i kraj rata. To se i dogodilo."

Peter je danas ponosan otac maloga Tomislava i živi, gdje bi drugdje, na području predivne zapadne Slavonije.

Izvor: Javna FB grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Foto: Tomislav Šulj

Foto: Tomislav Šulj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije