ZANIMLJIVOST

Nastanak Coldstream Guard pukovnije

Laurus Leslaena
20.02.2021.
u 11:03

Monck ju je popunio vojnicima iz pukovnija Georga Fenwicka i sir Arthura Haselriga, ukupno pet satnija, te 13. kolovoza 1650. utemeljio Monckovu pješaćku pukovniju.

Nastanak Coldstream Guard pukovnije veže se za engleski građanski rat, kad je Oliver Cromwell dao dozvolu pukovniku Georgeu Moncku da formira vlastitu pukovniju kao dio vojske novog tipa (New Model Army).

Monck ju je popunio vojnicima iz pukovnija Georga Fenwicka i sir Arthura Haselriga, ukupno pet satnija, te 13. kolovoza 1650. utemeljio Monckovu pješaćku pukovniju. Manje od dva tjedna kasnije, ona je sudjelovala u bitci kod Dunbara, u kojoj su parlamentarci porazili rojalističke snage.

Nakon Cromwellove abdikacije, Monck je podržao Stuarte i 1. siječnja 1660. prešao je rijeku Tweed na granici s Engleskom kod sela Coldstream, odakle je pet dana marširao prema Londonu. Ondje je stigao 2. veljače i pomogao restauraciji monarhije. Kao nagradu, dodijeljen mu je Red Podvezice, najugledniji engleski orden koji je utemeljio kralj Edward III., a njegova je pukovnija dobila zadaću čuvanja reda u Londonu. Tako su nastali Coldstream Guards, straža koja i danas čuva Buckinghemsku palaču i kraljicu.

Foto: Laurus Leslaena

Na ilustraciji, kralj Charles II. i pukovnik Monck vrše inspekciju Straže, 1661.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije