IZ NOVOG BROJA

Sparta - zastrašujući vojni stroj drevne Grčke

Wikimedia Commons
17.02.2021.
u 09:17

Gotovo čitava kultura Sparte usredotočena je na rat. Životna predanost vojničkoj disciplini, službi i preciznosti dala joj je snažnu prednost u odnosu na ostale grčke kulture.

Gotovo čitava kultura Sparte usredotočena je na rat i sve vezano za njega. Životna predanost vojničkoj disciplini, službi i preciznosti dala je ovomu kraljevstvu snažnu prednost u odnosu na ostale grčke kulture, omogućivši Sparti da dominira Grčkom u 5. st. pr. n. e.

Suvremenici su bili fascinirani Spartancima, a neki su fascinirani još i danas. Prikazani su kao stere otipni „macho“ junaci: plemeniti, lakonski, potpuno neustrašivi i neosjetljivi na nelagodu i bol. Ono što studiju Sparte čini toliko zanimljivom jest da su u velikoj mjeri Spartanci uistinu živjeli nalik na to viđenje.

Drevna Sparta bila je, međutim, grad kontrasta. Možemo se diviti njihovoj fizičkoj čvrstini i junaštvu u nevolji, ali Spartanci su sustavno zlostavljali čak i svoju djecu. Pa ipak, davali su građanska prava ženama koja su ostala neusporediva u Europi čak sve do modernoga doba, dok su u međuvremenu svoje pokorne narode podvrgavali ubilačkoj vladavini terora. Iako su je idealizirali atenski suvremenici poput Sokrata, Sparta je bila gotovo lišena intelektualnih postignuća kakva pronalazimo u Ateni.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije