IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Suđenje Ivani Orleanskoj

Wikimedia Commons
18.02.2021.
u 07:51

Na temelju stvarnih bilježaka s njezina suđenja ekraniziran je francuski film "Le proces de Jeanne d'Arc" koji je 1962. osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

Dana 21. veljače 1431. godine započelo je suđenje Ivani Orleanskoj. Engleski kler uhitio je Ivanu Orleansku, devetnaestogodišnju djevojku iz sela u istočnoj Francuskoj. Njoj se, kako je sama tvrdila, ukazao Božji anđeo koji ju je nagnao da potakne francusku vojsku protiv Engleske tijekom Stogodišnjeg rata. Navodno su predvođeni njezinim sugestijama Francuzi i dobili nekoliko bitaka protiv engleske vojske.

Ivani Orleanskoj uskratili su pravo na odvjetnika, tako da se morala sama braniti. Kada su je pitali hoće li govoriti istinu, odgovorila je da će reći svu istinu o stvarima koje su se dogodile, ali da ne namjerava otkriti ništa od onoga što joj je Bog objavio. Tijekom suđenja ona nije odustajala od svojih tvrdnji te je optužena za suradnju s đavlom.  U svibnju iste godine osuđena je na smrt i spaljena na lomači.

Suđenje je održano u gradu Rouenu u sjevernoj Francuskoj, koji je tada još bio pod engleskom okupacijom. U povijesti je taj proces ostao zapamćen kao jedno od najpoznatijih suđenja uopće. Dvadesetak godina nakon suđenja, katolička Crkva poništila je nepravednu optužbu te je 1920. Ivana Orleanska postala sveticom.

Na temelju stvarnih bilježaka s njezina suđenja ekraniziran je francuski film "Le proces de Jeanne d'Arc" koji je 1962. osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije