IZ NOVOG BROJA

Bitka za Komletince u prosincu 1991.

Josip Varga - Kulen
11.12.2023.
u 14:22

A satnija u sklopu 105. brigade HV-a Bjelovar u istočnoj Slavoniji 14. studenoga 1991. – 1. srpnja 1992.

Nakon uspješno odrađene zadaće obrane središnje Hrvatske i zapadne Slavonije te oslobađanja dijelova privremeno okupiranog hrvatskog teritorija (operacije Bilogora, Orkan 91, Otkos 10), pripadnici A satnije u sklopu 105. brigade HV-a, a po zapovijedi Glavnog stožera Oružanih snaga, u noći 13./14 . studenoga 1991. upućeni su u obranu istočne Slavonije.

Prvotna zapovijed je bila da se kompletna 105. brigada upotrijebi za deblokadu Vukovara. Konkretno, borbena zadaća je glasila da brigada borbeno djeluje na pravcu prema Vukovaru preko sela Bogdanovci i da se pokuša napraviti što veći koridor kojim bi bilo moguće izvlačiti ranjene, civile te ujedno braniteljima i civilima Vukovara dopremiti neophodna materijalno-tehnička sredstva te medicinski materijal i hranu, te ujedno pomoći u obrani Vukovara već iscrpljenim braniteljima. Dolaskom u istočnu Slavoniju A satnija smješta se na područje sela Strizivojna gdje se upoznaje sa samom situacijom i stvarnim stanjem na terenu te čeka zapovijed za polazak na izvršenje povjerene joj borbene zadaće. Pošto je plan deblokade Vukovara zamišljen u nekoliko etapa, uloga A satnije i 105. brigade bila je da sudjeluju u drugom borbenom ešalonu i bilo je predviđeno više postrojbi i brigada te se moralo pričekati da se na ovom prostoru okupe svi učesnici. Na žalost, vojno-obavještajnim putem uvidjelo se da su velikosrpske snage okružile Vukovar ogromnim snagama što u ljudstvu, što u tehnici, te je došlo do zaključka državnog vrha i Glavnog stožera Oružanih snaga RH da bi operacija ovakvih razmjera bila dosta pogibeljna i da bi došlo do žestokih borbi te velikog stradanja hrvatskih snaga što bi dovelo u pitanje samu obranu većeg dijela Republike Hrvatske. Stoga je odlučeno da se satnija i 105. brigada upotrijebe za obranu Vinkovaca pošto se vidjelo da je Vukovar u bezizlaznoj situaciji. Vjerojatno bi operacija deblokade Vukovara i uspjela, ali je upitno koliko bi bilo žrtava i koliko bi takva situacija bila održiva.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije