IZ NOVOG BROJA

Mladen Tumpa i Ivan Car - "Baruni"

Mladen Tumpa i Ivan Car
21.04.2022.
u 09:23

Nekim je ljudima izgleda naprosto predodređeno da u određenim trenucima, a to su počesto baš prijelomna vremena, budu najbolji. Tada daju najbolje od sebe...

Shaquille O’Neal, višestruki osvajač NBA prstena prvaka i višestruki MVP (po naški, najkorisniji igrač) najjače košarkaške lige na svijetu, jedan je od najvećih igrača te igre u povijesti.

Shaq ili Superman su bili nadimci koje je nosio. Visinom i snagom dominirao je košarkaškim terenima. Igrajući za ekipu Miami Heat s kojom je i osvojio jedan od četiri prstena pružao je vrhunske partije koje su im donijele titulu prvaka. Igra pod košem i brutalna „zakucavanja“ bili su njegov zaštitni znak. No, Shaq je bio i autor jedne napose neobične košarkaške „akcije“. U utakmici koju je njegov Heat gubio i u kojoj, uprkos nastojanjima trenera da izmjenama igrača nađe dobitnu petorku, sve do zadnje četvrtine debelo su zaostajali za suparničkom ekipom. I onda Shaq, inače najbolji igrač i nositelj igre bez kojeg se nije mogla zamisliti početna petroka Heata, čini neviđenu „glupost“. Nakon jednog prodora pod koš domaćina, sukobljava se sa suparničkim igračem, isprovocira naguravanja i svađu i sudac utakmice ga isključuje iz igre. U nastavku, njegovi suigraći odjednom proigravaju, bez njega sustižu do tada za njih negativan rezultat i na kraju, u tijesnoj završnici, dobivaju utakmicu. Bez najboljeg igrača. Ispada da je Shaq svojim, naizgled nerazumnim, potezom probudio inat u svojim suigračima i motivirao ih da pobijede

Koliko je samo situacija i prilika da u svakodnevnom životu „nerazumnim“ potezom promijenimo tijek događaja? Sigurno bezbroj, samo što to rijetko činimo. A tek u ratu? Nekim je ljudima izgleda naprosto predodređeno da u određenim trenucima, a to su počesto baš prijelomna vremena, budu najbolji. Tada daju najbolje od sebe, tada iz sebe izvuku svoje najveće i najvažnije vrijednosti. U ratu to je hrabrost. A Mladen Tumpa iz Donje Šemnice, u sastavu tada općine a danas grada Krapine i Ivan Car iz Zaboka toga su u sebi nosili napretek.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije