IZ NOVOG BROJA

Treći napad na Nuštar 5. listopada 1991.

Mirko Adžaga
18.01.2022.
u 09:26

Ne umanjujući značaj ni jednog napada, može se opravdano reći da su prva dva napada na Nuštar bila "ispitivanje snaga" naspram presudnog, cjelodnevnog trećeg napada.

Ne umanjujući značaj ni jednog napada, može se opravdano reći da su prva dva napada na Nuštar bila „ispitivanje snaga“ naspram presudnog, cjelodnevnog trećeg napada 5. listopada 1991. godine.

Napadajući iz smjera Marinaca, najveći udar bio je na punkt Brdo 1 sa zapovjednikom Antom Erešom. Iako ojačan s nekoliko manjih postrojbi, punkt je u napadu potpuno razbijen, a zapovjednik punkta gine, dok zapovjedništvo ni nakon drugog napada nije potpuno miniranjem zapriječilo ceste za Marince i za Ostrovo, niti je srušen most na Vuki, na cesti za Bršadin. Nakon žestoke borbe i početnih gubitaka s obje strane, ušavši u selo, neprijatelj odmah zaposjeda dolu potoka Ervenica (Picin dol) i svojim lijevim krilom, iza groblja tenkovima probija u Držićevu ulicu s ciljem otvaranja ceste prema Ceriću (gdje su bila dva tenka obrane).

Nakon gubitaka oklopa, na pomoćnom pravcu napada neprijatelj je zaustavljen u Držićevoj ulici. Na glavnom pravcu napada neprijatelj i uz gubitke nije zaustavljen sve do centra sela, tek se u centru postavila čvršća obrana. Obavijen dimom kao zavjesom centar je predstavljao rubikon, crtu koju neprijatelj nije smio preći. U samom centru borbe su se vodile oko dva sata, usprkos gubitcima neprijatelj tenkom probija i centar s ciljem unošenja panike kod Dvorca, gdje je bilo zapovjedništva sela, a najprije da zapriječi ulaz u selo i pomoć od Vinkovaca (da je uspio u naumu, psihološki za branitelje to bi značilo početak pada Nuštra).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.


 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

ES
esigente
20:58 08.02.2022.

Najbolji opis bitke do sada. Trebalo bi ga doraditi sa dostupnim podacima da se prikaže sve točno onako kako je bilo, npr kada je Andrija Marić (Žuti mravi) pogodio transporter kod groblja, onda je došao do groblja u poziciju sa koje se vidi glavna cesta i od tamo ispalio 5-6 raketa iz ose na oklop koji je išao glavnom cestom. Kada je eksplodirao tenk u centru sela, kroz dim su prošla tri neprijateljska tenka i nešto malo pješadije, nakon što je prvi tenk završio u kestenu kod crkve, ostala dva tenka su se vratila kroz centar sa okrenutim cijevima prema Bršadinu/Marincima, a za njima je trčalo malobrojno pješaštvo. Sve pohvale za kvalitetno obrađenu temu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije