IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bitka kod Mactana i ubojstvo Magellana

Wikimedia Commons
16.04.2021.
u 12:46

Danas Filipinci Magellana smatraju zlikovcem, dok se Lapu-Lapu smatra jednim od ratnih junaka koji se hrabro borio protiv španjolskih osvajača.

Čuveni portugalski moreplovac Ferdinand Magellan u službi Španjolske u kolovozu 1519. godine uputio se na prvo pomorsko putovanje oko svijeta pod pokroviteljstvom svetoga rimskog cara Karla V.

Ekspedicija je zaplovila pučinom Atlantika prema Južnoj Americi, preko prolaza koji je kasnije dobio ime po Magellanu, i uplovila u Tihi ocean. Došavši na Filipinske otoke, tamošnji radža Siaiu odveo ih je na otok Cebu, gdje je od Magellana zatražio da ubije njegova neprijatelja Lapu-Lapua, vladara otoka Mactana. Time se Magellan uključio u lokalni sukob te je 27. travnja 1521. u sukobu s domorocima bio ubijen bambusovim kopljem. Njegov prvi časnik Juan Sebastian del Cano s brodom „Victoria“ trijumfalno se vratio u Španjolsku u rujnu 1522. godine, a tim putovanjem dokazano je da je Zemlja okrugla. Danas Filipinci Magellana smatraju zlikovcem, dok se Lapu-Lapu smatra jednim od ratnih junaka koji se hrabro borio protiv španjolskih osvajača.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije