IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Gandhijev marš

Wikimedia Commons
04.03.2021.
u 11:08

Put ka nezavisnosti Indije otvoren je rođenjem Mahatme Gandhija 1869. godine.

Put ka nezavisnosti Indije otvoren je rođenjem Mahatme Gandhija 1869. godine. Od 1920. godine predvodio je nacionalni pokret za slobodu, zasnovan na njegovoj filozofiji nenasilnoga otpora.

Indijski nacionalisti prestali su surađivati s britanskim vlastima, odbijali su plaćati porez i spaljivali su britanske simbole u javnosti. Dana 12. ožujka 1930. započeo je Gandhijev marš do morske obale u znak prosvjeda protiv britanskoga monopola na sol. Taj je prosvjed stekao svjetsku pozornost, a uvelike je utjecao na indijski pokret za nezavisnost. Gandhi je sa svojim pratiteljima hodao oko 390 kilometara, 24 dana, sve do priobalnoga mjesta Dandija. Ondje se stoljećima proizvodila sol isparavanjem morske vode na suncu, no britanske vlasti takvu proizvodnju nisu odobravale ako na dobivenu sol ne bi bio plaćen porez. Britanci su odobravali samo prodaju soli iz svojih skladišta, po znatno višim cijenama. Budući da nije platio porez, zajedno sa svojim pristalicama uhićen je i zatvoren.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije