IZ NOVOG BROJA

Ulansko koplje M.1798

Tomislav Aralica
17.01.2024.
u 09:01

U jednoj zagrebačkoj privatnoj zbirci čuva se necjelovit primjerak koplja habsburških ulana koje je nađeno u Samoboru

U jednoj zagrebačkoj privatnoj zbirci čuva se necjelovit primjerak koplja habsburških ulana koje ćemo ovdje opisati.

Osim da je nađen u Samoboru, podatke o historijatu ovog predmeta nismo uspjeli doznati. Predmet se nalazio u vrlo zapuštenom stanju, s debelom korozijom na željeznom vrhu, dok su ostaci drvene motke oštećeni crvotočinama. Ipak, i takav kakav je, zanimljiv je to predmet hrvatske vojne prošlosti.

Željezni vrh koplja sastoji se od bodila, tuljca za nasad, kugle ili jabuke i učvršćujućih šina. Bodilo je četverobrido, križnog presjeka, s tim što su mu bridovi potpuno tupi. Oštar je jedino vrh trokutastog oblika. Duljina bodila iznosi 21 cm. Tuljac je konusnog oblika, a na dnu mu je kositrom zavarena šuplja željezna jabuka oblika spljoštene kugle. Na vrhu tuljca, odmah ispod bodila, nalazi se žig u obliku slova T. Jabuka se sastoji od dviju polulopti izrađenih tiješnjenjenjm debljeg željeznog lima te potom zavarenih međusobno, kao i za tuljac, bijelim kositrenim varom. Osim varom, jabuka je pričvršćena za tuljac i vrh drvene motke jednim velikim vijkom, čija je glavica izbrušena i potom presvučena slojem kositra, tako da se izvorno nije ni uočavala na jabuci. U srednjem dijelu jabuke nalazi se utisnut broj 28, pa opet 28, i to okrenuti jedan drugom naopačke. Ispod jabuke pružaju se dvije dugačke željezne šine promjera 1 cm, sadašnje duljine 39 cm, s trima uočljivim probojima za zakovice, kojima su šine pričvršćene na motku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije