IZ NOVOG BROJA

Oklop Ascania Sforza Pallavicina, markiza od Cortemaggiore i Busseta

Tomislav Aralica
22.12.2023.
u 08:24

Sforza Pallavicino boravio je u Zadru između 1566. i 1568. i porušio je Varoš i na korijenu zadarskog poluotoka izgradio tvrđavu

Kad su se Osmanlije tijekom 15. stoljeća pojavili kao osvajači na hrvatskom nacionalnom teritoriju, ondje su zatekli gradove i tvrđave zaštićene srednjovjekovnim zidinama neotpornim na topničku vatru.

Stoga se u narednom razdoblju svim državama i feudalnim strukturama vlasti na ovom području nametala nužda da, žele li zaštititi svoje posjede, što prije sagrade nove utvrde izrađene po načelu topničkih tvrđava. Srednjovjekovne su kule i zidna platna bili visoki i izgrađeni od razmjerno tankog kamenog zida, dok su topničke tvrđave bile sasvim bez kula i s razmjerno niskim zidnim platnom ali je ono bilo tako debelo da ga topovske kugle ne mogu probiti. Ustvari su ta zidna platna bili zemljano-cigleno-kameni nasipi kod kojih je samo vanjsko lice bilo obloženo kamenom ili ciglom te jako zakošeno radi rikošetiranja ispaljenih topovskih kugli. Izgradnja takvih fortifikacijskih sustava bila je izuzetno skupa, iscrpljujuća i dugotrajna, ali je zato pružala sigurnost u onim katastrofičnim vremenima. Najvažniji mletački posjed na istočnoj obali Jadrana bio je grad Zadar. Grad se nakon pada Skradina (1522.) i Obrovca (1527.) i drugih na području srednjovjekovnih Hrvata (Ravni kotari), te urušavanja ostataka stare hrvatske feudalne vlasti u njegovom zaleđu našao na prvoj crti obrane prema nadirućim Osmanskim Carstvom. Venecija je stoga morala uložiti velike napore da sačuva i utvrdi grad ako ga je željela zadržati.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije