IZ NOVOG BROJA

S-Boote - Američka intervencija (1943.)

Wikimedia Commons
12.08.2020.
u 08:43

Poslijepodne 25. srpnja 1943. godine 118 zrakoplova B-17 iz sastava 8. bombarderske skupine američkih zračnih snaga („US Air Force 8th bombing group“) ispustilo je 522 tone bombi na luku Kiel

Početkom 1943. godine Kriegsmarine je, teoretski, bila u stanju sakupiti 90 plovila „S-Boote“. Zapravo, Nijemci su u operacijske misije mogli poslati samo 74 „S-Boota“; ostalih 16 koristilo se za obuku novih posada. Dana 1. siječnja 1943. flotile tih plovnih jedinica izgledale su ovako: 1. flotila nalazila se u Crnome moru, 2., 4., 5. i 6. flotila sudjeluju u akcijama na Zapadnoj bojišnici, 8. flotila bila je smještena u Norveškoj, a 3. i 7. flotila operirale su na Mediteranu.

Ako uzmemo u obzir ona plovila koja su se nalazila na popravku, stvarni broj „S-Boota“ spremnih za akciju iznosio je još manje: 54. Što se ticalo Britanaca, taj odnos bio je obrnut. Priobalne snage imale su na svojemu raspolaganju 9000 ljudi i 1300 časnika, koji su bili raspoređeni na 263 operacijski spremnih plovila istoga tipa (85 MGB-a, 61 MTB, 111 ML-a i šest SGB-a). S obzirom na brojne uspjehe Nijemaca tijekom posljednjih mjeseci 1942. godine uz jugoistočnu obalu Engleske, britanski Admiralitet u cijelosti je shvatio koju vrijednost imaju Priobalne snage u sukobima s Nijemcima i njihovim saveznicima.

Stoga su Englezi uložili velike napore, kvantitativno i kvalitativno, kako bi još snažnije ojačali svoje snage. Različitost između plovila MGB i MTB pomalo je gotovo prestajala postojati. Posljednji tip plovila dobio je na svojim novim tipovima lansirne torpedne cijevi i pomoćno naoružanje koje je još bilo unaprijeđeno. Oba tipa plovila bila su primila 37 mm ili 57 mm topove na pramcu i dva 20 mm topa na krmi, čime su njihove posade bile prilično dobro pripremljene za obračun s posadama „S-Boota“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2020. 


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije