IZ NOVOG BROJA

S-Boote - Sredozemlje 1941. - 1945.

Wikimedia Commons
17.06.2020.
u 09:26

Dvanaest torpednih čamaca uzduž Rajne uputilo se prema Mannheimu i do 14. listopada 1941. dostigli su Strasbourg. Trebat će im više od mjesec dana da dostignu Port-Saint-Louis-du-Rhone

U predvečerje 7. listopada 1941. „S-33“, „S-31“, „S-34“, „S-61“ i „S-35“ napuštaju bazu u Wilhelmshavenu i kreću prema Rotterdamu. Ta prva skupina „SBoota“ iz sastava 3. flotile uputila se prema Mediteranu u cilju pružanja podrške plovilima talijanske mornarice („Regia Marina“) koja su operirala iz Tripolitanije.

Talijani su imali sve većih problema s brodovima Britanske kraljevske mornarice. I na kopnu je vojna situacija za talijanski ekspedicijski zbor postajala iznimno alarmantna. Dvanaest torpednih čamaca uzduž Rajne uputilo se prema gradu Mannheimu i do 14. listopada 1941. dostigli su Strasbourg. Trebat će im više od mjesec dana da dostignu Port-Saint-Louis-du-Rhone i plave vode „Mare Nostruma“. Dana 18. studenoga plovila uplovljavaju u luku Spezia, gdje su provela tjedan dana kako bi bila opskrbljena. Napokon, 1. prosinca 1941. ti torpedni čamci uplovljavaju u luku Augustu na istočnoj obali Sicilije, a ta luka postat će njihova prva operacijska baza.

Blokada Malte

Njihovo prvo učešće zbilo se 12. prosinca 1941. godine. Pet tor torpednih čamaca položilo je mine oko Malte. Operacije protiv Malte i njezine luke bit će nastavljene gotovo na svakodnevnoj bazi tijekom prosinca i sve do veljače 1942. godine. Rezultat svega toga doveo je do situacije u kojoj su brodovi mornarice Velike Britanije imali sve više problema kod svojih uplovljavanja i isplovljavanja, za razliku od prije. Britanska mornarica trpjela je teške gubitke 1941. godine, no nastavila je svim silama, unatoč intenzivnim njemačkim bombardiranjima iz zraka, dopremati opremu i druge potrepštine na otok i u njegov glavni grad jednom tjedno.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 


 

Komentara 1

XI
xisepaaa
03:34 19.06.2020.

Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije