UVODNIK NOVOG BROJA

Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo?

VP
07.10.2018.
u 09:23

Ratna policijska postrojba Ston. Jeste li kad čuli za takvu našu ratnu postrojbu u Domovinskom ratu? Većina zacijelo nije čula nikad, i imat će prvi put priliku o njoj čitati u ovom broju magazina, kao i o njezinoj ulozi u obrani Stona i juga Hrvatske.

Dok smo u prošlome broju predstavili ratni put dubrovačke policije u obrani Konavala i samoga grada Dubrovnika, ne smije se zaboraviti ni uloga policije na drugim dijelovima bivše dubrovačke općine, a tu se posebno ističe sudjelovanje policije u obrani Stona i šire okolice, što je u ovom broju opet odlično obradio naš suradnik Teo Šalinović.

Ratna policijska postrojba Ston, kako Šalinović upućuje, izrasla je iz policijskih ispostava Ston i Slano i imala je specifičan i težak ratni put i citiram ga: “Nastala je kao prva obrambena snaga na ovome području. Pripadnici ove postrojbe djeluju još od zime 1990. godine kada su se stavili na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. Otpočinjanjem otvorenoga rata policajci se aktivno i ravnopravno uključuju u obranu zapadnoga dubrovačkog područja. Vjerojatno nijedna druga ratna policijska postrojba nije bila toliko dugo angažirana na prvim obrambenim položajima.Ratnu policijsku postrojbu Ston činilo je nešto više od 150 aktivnih i pričuvnih (većina) policajaca te dragovoljaca. Posebno treba spomenuti 50-ak policajaca koji su u najkritičnijim trenutcima obrane (od 4. do 6. prosinca 1991.) bili „kičma“ obrane Pelješca. S obzirom na malu brojnost, nedostatak ratnoga iskustva te kroničan manjak oružja i opreme, ova policijska postrojba dala je nemjerljiv doprinos u svim važnijim borbama, počevši od slavne bitke kod Čepikuća, teških dana obrane Stona, pa do oslobodilačkih akcija, što svakako zaslužuje pažnju i zahvalnost.“

Kao što ste već vidjeli, glavna tema ovog broja su njemačke pomoćne krstarice u Drugome svjetskom ratu, tekst našeg vrsnog autora pomorske povijesti Zvonimira Freivogela. Što drugo reći, nego čitati, a uskoro će o ovoj temi izaći i Freivogelova knjiga na hrvatskom jeziku pod istim naslovom, dok je ona na engleskom nedavno već objavljena. I želim posebno naglasiti novu analizu prof. dr. sc. Mirka Bilandžića, iako su sve dosadašnje bile izvrsne. Ali ova je posebno aktualna, oko hrvatsko-izraelskih odnosa, pa molim da je pomno pročitate, jer ćemo mnogi iz nje moći izvući mnoge pouke za budućnost! Barem bi trebali! 

Foto: VP

Foto: VP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije