UVODNIK NOVOG BROJA

VP nastavlja ispravljati nepravdu prema ulozi policije u Domovinskom ratu

VP
06.09.2018.
u 09:28

VP je već u više navrata svojim prilozima ispravio dio te nepravde prema pripadnicima policije, a ovim brojem to nastavlja i dalje, posebice zato jer je primjer dubrovačkih policajaca ogledan primjer zanemarivanja i prešućivanja njihove uloge u obrani od agresije na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine.

Na mnogim sam mjestima i u različitim situacijama čuo kako se prečesto zanemaruje i prešućuje uloga policije u obrani od agresije u Domovinskome ratu. Puno puta sam čuo baš od pripadnika policije, koji su prošli rat, kako ne shvaćaju, ili ne znaju, zašto se njihova uloga dovoljno ne obrađuje, ne publicira, zašto se minorizira, umanjuje, je li to slučajno, namjerno, radi li to netko kako bi naglasio svoju karijeru više nego što zaslužuje…

Ni meni do danas nije baš kristalno jasno zašto se to događa. Istina je da se po brojnosti i svemu drugome policija ne može mjeriti s Hrvatskom vojskom. Ali je isto tako činjenica da je policija bila prva u prvim redovima kad je trebalo stati pred agresora i da su se iz policijskih redova dalje regrutirali pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske. Uloga policije u obrani domovine ne može se i ne smije zanemariti, a posebno ne u prvim danima agresije, kad vojska još nije bila ni ustrojena. VP je već u više navrata svojim prilozima ispravio dio te nepravde prema pripadnicima policije, a ovim brojem to nastavlja i dalje, posebice zato jer je primjer dubrovačkih policajaca ogledan primjer zanemarivanja i prešućivanja njihove uloge u obrani od agresije na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine. Stoga ćemo u ovom i idućem broju obraditi upravo dubrovačko područje, s time da je u ovom broju dubrovačko područje s Konavlima, a u idućem će broju biti stonsko područje. Sve nam je to pripremio kolega Teo Šalinović koji je obišao spomenuta područja i razgovarao s mnogim pripadnicima policije koji su sudjelovali u tadašnjim događajima, zahvaljujući kojima smo dobili i bogat ratni fotografski materijal. Hvala svima koji su u tome sudjelovali i pripomogli u nastanku oba spomenuta članka.

Baš zato je i naslovnica ovog broja opet drukčija, kolažna, kako bi i s fotografijama i naslovom naglasili ulogu policije u ratu. U magazinu su i druge jako dobre teme, i siguran sam da će te uživati u čitanju. I posebno moram naglasiti, da je ovo već 90. broj našeg magazina! Živjeli!

 

Foto: VP

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije