IZ NOVOG BROJA

Istočnim bojištem Prvoga svjetskog rata - Lavov

Filip Katanić
19.11.2019.
u 13:41

Četvrti nastavak putopisa vodi nas u nekadašnji austrougarski Lemberg. Na području grada i oko njega vodile su se ratne operacije od početka Prvoga svjetskog rata 1914. godine pa do kraja 1916. godine.

Četvrti nastavak putopisa vodi nas u Lavov, ukrajinski L’viv ili L’vov, nekadašnji austrougarski Lemberg. Na području grada i oko njega vodile su se ratne operacije od početka Prvoga svjetskog rata 1914. godine pa do kraja 1916. godine.

Grad je bio okupiran carskom ruskom vojskom početkom rujna 1914. godine, oslobođen je u lipnju 1915. godine kada u grad ulaze združene austrougarsko-njemačke snage, da bi se tijekom Brusilovljeve ofenzive u ljeto i jesen 1916. godine ponovno našao na bojišnici jer se prva crta nalazila 80-ak kilometara istočno i sjeveroistočno od grada. U kasnijem razdoblju Lavov odnosno Lemberg i dalje je bio vojni cilj ruske vojske, no ona više za njegovo zauzimanje nije imala snage. Revolucionarni kaos i sveopća anarhija zahvatili su grad od kraja 1918. do lipnja 1920. godine, pa su se na ulicama grada istodobno borili „crveni“ i „bijeli“ (boljševici i ostatci ruske carske vojske), ukrajinske postrojbe, poljska legija i razne pljačkaške horde bez neke posebne pripadnosti, nego samo usmjerene na iskorištavanje situacije, pljačkanje, preživljavanje i maltretiranje gradskoga stanovništva.

Grad bogate povijesti i tradicije i danas ima tipičnu srednjoeuropsku arhitekturu u kojoj se najviše ogleda secesijska gradnja s prijelaza 19. u 20. stoljeće koja se nadograđuje na srednjovjekovna zdanja. Tijekom boravka u gradu posjetili smo nekoliko lokacija: nekadašnju Galicijsku akademiju znanosti i umjetnosti, gradsko groblje na kojemu smo odali počast Hrvatima koji su sahranjeni na području grada, spomenike Prvomu svjetskom ratu i gradski muzej. Nakon formalnoga dijela i razmjene srdačnosti bilo je vrijeme za posao pa sam se odvojio nakratko od skupine i obišao lokacije koje su vezane isključivo uz vojnu temu Prvoga svjetskog rata, tako se u ovome nastavku slikom i tekstom vraćamo u Lemberg u razdoblju Prvoga svjetskog rata.

Lavov danas i posjet nekadašnjoj Galicijskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Zapadnoukrajinski grad Lavov danas ima oko 750 000 stanovnika i važno je prometno, trgovačko i gospodarsko središte zapadne Ukrajine. Grad je prema legendi osnovao ukrajinski kralj Danilo Romanovič Galički u 13. stoljeću nazvavši ga po svome sinu Lavu, ili ukrajinski Levu Daniloviču, koji je kasnije također bio ukrajinski kralj. Spomenik kralju Danilu nalazi se u samome središtu grada, a stilom nalikuje na spomenik kralja Tomislava koji se nalazi na istoimenome zagrebačkom trgu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2019.    


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije