IZ NOVOG BROJA

Rauchensteinerova knjiga spada u kategoriju knjiga "morate pročitati"

VP
23.09.2019.
u 08:09

Radi se o doista jedinstvenoj knjizi koja na sveobuhvatan način obrađuje ovu temu jer se autor obilato koristio brojnim izvorima i vješto je kombinirao različite kategorije izvora.

Dugo očekivano hrvatsko izdanje monumentalne knjige austrijskoga povjesničara Manfrieda Rauchensteinera „Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije“ konačno je pred hrvatskom čitateljskom publikom.

Naime, nakon njemačkoga izdanja 2013. godine, vrlo dobroga engleskog prijevoda 2014. godine i osobnoga posjeta autora Matici hrvatskoj u Zagrebu u studenome 2016. godine, povodom stogodišnjice obilježavanja smrti cara i kralja Franje Josipa I. u izdanju Matice hrvatske u Zagrebu napravljen je prijevod njemačkoga teksta knjige na hrvatski jezik i predstavljen je u Matičinoj palači u Zagrebu 12. lipnja ove godine.

Ova je knjiga pravi kompendij o Austro-Ugarskoj Monarhiji u Prvome svjetskom ratu: bavi se ne samo vojnim operacijama austrougarske vojske, nego i političkom, gospodarskom, društvenom i diplomatskom poviješću Monarhije od 1914. do 1918. godine. Na prvi pogled knjiga se odmah ističe svojim obujmom: sveukupno 1055 stranica, 924 stranice čistoga teksta, s popratnim kartama, skicama, bilješkama, popisom literature i kazalom. Međutim, radi se o doista jedinstvenoj knjizi koja na sveobuhvatan način obrađuje ovu temu jer se autor obilato koristio brojnim izvorima i vješto je kombinirao različite kategorije izvora s obzirom na vrijeme njihova nastanka, primjerice, memoare austrougarskih zapovjednika s izvornim vojnim izvješćima onoga vremena i klasičnom i recentnom literaturom. Tako se u pisanju ove knjige koristilo arhivsko gradivo iz nekoliko zemalja: Republike Austrije (Austrijski državni arhiv, Ratni arhiv, Opći upravni arhiv, državni arhiv u Klagenfurtu itd.), Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Češke Republike, Mađarske, Švicarske, pa čak i Albanije, čime su mnogi dokumenti i gradivo, dosad nedostupni istraživačima, prvi put objavljeni i kontekstualizirani, s obzirom na to da je i albansko područje bilo područje ratnih djelovanja. Uz navedeno, impresivan popis od čak 722 bibliografske jedinice (knjige, članci, zbornici) dovoljno govori o kvaliteti ove knjige.

Manfried Rauchensteiner je austrijski povjesničar i sveučilišni profesor koji predaje austrijsku povijest na Sveučilištu u Beču. Od 1992. do 2005. godine bio je ravnatelj Vojno-povijesnoga muzeja u Beču, tako da osim što izvrsno poznaje arhivsko gradivo i literaturu o temi Prvoga svjetskog rata, posjeduje i golemo znanje o „ratnome antikvaru“, odnosno naoružanju austrougarske vojske, odorama i opremi u Prvome svjetskom ratu. Rauchensteinerova bibliografija je bogata: napisao je dosad nekoliko knjiga i velik broj znanstvenih radova iz austrijske vojne povijesti, od kojih bi svakako valjalo izdvojiti njegovu knjigu „Smrt dvoglavog orla“ (Beč, 1993.) koja se opsežno bavi Austro-Ugarskom Monarhijom u Prvome svjetskom ratu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2019.       


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije