IZ NOVOG BROJA

Drugi napad na Nuštar

Udruga 2.b.3.g.br.
22.11.2021.
u 10:11

Nakon prvog napada obrana Nuštra bila je osakaćena jer su se garda i domaći branitelji povukli s položaja Zidine, a razbijena obrana na punktu Vikendice nije se ponovno formirala.

Prilikom okupacije Marinaca neprijatelj je bez borbe jakim tenkovskim snagama zaposjeo i Henrikovce, poljoprivredno dobro smješteno jedan kilometar južno od prometnice Nuštar-Marinci.

Cesta Nuštar-Marinci prelazila je preko dominantne kote Zidine, gdje se jednim krakom odvajala za Henrikovce. Vojno značajnu kotu, uzvisinu Zidine, branitelji su napustili bez borbe, ali je i neprijatelj nije znao vojno iskoristiti. Povlačenjem branitelja sa Zidina, položaj je jedno vrijeme bio ničija zemlja i neprijatelj je nesmetano koristio prometnicu Marinci Henrikovci. Mještani okolnih sela uzvisinu su zvali i Sv. Ana, po ostacima stare crkvice. Položaj Zidine, Sv. Ana s velikim ugostiteljskim objektom dominirao je nad cijelim Nuštrom. Ni danas nije jasno zašto se pored izričite zapovijedi 1. proleterske gardijske mehanizirane divizije neprijatelj nije ukopao s jednom tenkovskom i jednom mehaniziranom jedinicom na koti Zidina, odnosno na rubu uzvisine prema selu, s kojeg ima Nuštar kao na dlanu.

Naime, nakon prvog napada na Nuštar neprijatelj ne zauzima cijelu kotu Zidine, već ukopava 7-8 tenkova uz cestu prema Henrikovcima i ulazi s nekoliko oklopnih vozila u krug ugostiteljskog objekta „Joja“. Pored neutvrđivanja Zidina ostaje nejasno i zašto u drugom napadu s tako malim snagama ulazi u Nuštar, osim ako je smatrao da će Nuštar lagano okupirati. Ali nakon slamanja neprijatelja u trećem napadu na Nuštar 5. listopada 1991. neprijatelj bez borbe povlači ukopane tenkove uz Henrikovačku cestu i napušta kotu Zidine.

Nakon prvog napada obrana Nuštra bila je osakaćena, nepotpuna jer su se garda i domaći branitelji povukli s položaja Zidine, a razbijena obrana na punktu Vikendice nije se ponovno formirala, tako da je ulaz u Nuštar bio otvoren.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije