IZ NOVOG BROJA

Obrana Nuštra 1991. godine

Mirko Adžaga
06.10.2021.
u 12:32

Obrana Nuštra 1991. godine nedovoljno je istražena i marginalizirana tema. Proteklih 30 godina u medijima, publikacijama, službenim izvješćima, dokumentarnim filmovima, znanstvenim radovima i na javnim skupovima često je iznošena iskrivljena slika događanja.

Obrana Nuštra 1991. godine nedovoljno je istražena i marginalizirana tema. Proteklih 30 godina u medijima, publikacijama, službenim izvješćima, dokumentarnim filmovima, znanstvenim radovima i na javnim skupovima često je iznošena iskrivljena slika događanja puna poluistina, netočnih tvrdnji, a najviše prešućivanja, tj. uopće nepostojanja događaja, ljudi, ranjenih pa i poginulih!

Kao sudioniku događanja, to je moj glavni motiv istraživanja i pisanja o ovoj temi. Navest ću samo neke primjere koji se navode u literaturi i koji su „postali“ istina:

- U svim dokumentima navode se dva odvojena tenkovsko-pješačka napada na Nuštar (prešućuje se postojanje jednog napada 3. listopada ujutro i pogibija branitelja Stjepe Lukača i Joška Šibenika). (Nuštar, zbornik, 246.), (Dokumentarni film „Zaboravljena bitka Nuštar 91“)

 - Prema izvješću 109. brigade u popodnevnom napadu 3. listopada sudjelovalo je 15 tenkova i pet oklopnih transportera JNA zajedno sa pješaštvom. Brigada je prijavila uništenje pet tenkova, transportera i zrakoplova (netočna tvrdnja). (Davor Marijan, „Obrana i pad Vukovara“, 154.)

- Nakon dva napada, 3. listopada popodne branitelji su uspjeli uništiti dva tenka i dva transportera (toga dana u Nuštru je ostao jedan tenk i jedan transporter). (Dedaković, Mirković, Runtić, „Bitka za Vukovar“, 120.).

- Nuštar su od 3. do 5. listopada branili pripadnici 5. bojne 109. brigade ZNG-a. (Nuštar, zbornik, 246.); (5. bojna 109. brigade nastupila je s ustrojavanjem tek krajem studenoga 1991. temeljem zapovijedi Operativne zone Osijek („109. brigada na vratima Hrvatske“, 235.)

 - Poslije napada na Nuštar 5. listopada, prilikom asanacije sela, jedan branitelj donio je 14. listopada (!!!) u zapovjedništvo brigade dokument koji je pronašao kod poginuloga časnika JNA. (u akciji na položaju Zidina izvan Nuštra, Žuti mravi zarobljavaju od poginulog časnika JNA (pukovnik Jovan Vučković?) torbu punu dokumenata i donose je u Vinkovce daleko prije 14. listopada) („109. brigada na vratima Hrvatske“, 274.)

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije