IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Kapitulacija Crne Gore

Europeana
26.09.2019.
u 07:50

Austrougarske snage pod vodstvom podmaršala Sarkotića 7. siječnja 1916. pokrenule su ofenzivu na Crnu Goru. Nakon što su Sarkotićeve snage osvojile brdo Lovćen crnogorska vojska našla se u bezizlaznoj situaciji i bila je primorana na potpisivanje kapitulacije. Već četvrtoga dana ofenzive, 11. siječnja 1916., crnogorska vlada uputila je izaslanstvo s molbom o zaključenju primirja. Austro-Ugarska uvjetovala je Crnoj Gori da mora položiti oružje i predati srpske snage koje su se još uvijek, nakon okončane invazije Središnjih Sila na Srbiju, nalazile na području Crne Gore. Crnogorska vlada 16. siječnja prihvatila je austrougarske zahtjeve, a 21. siječnja sklopljen je ugovor o kapitulaciji. Određena su mjesta za predaju oružja, dok je crnogorskim časnicima ipak bilo dopušteno zadržati oružje. Crna Gora dala je obećanje kako neće poduzeti nikakve mjere protiv Austro-Ugarske i da će njezino stanovništvo ostati mirno. U suprotnome, Austro-Ugarska mogla je uvesti vojnu stražu i nadzor. Crnogorski kralj Nikola još je prije zaključenja kapitulacije pobjegao u Italiju. Konačno je vojska raspuštena i uloga Crne Gore u Prvome svjetskom ratu završena je 25. siječnja 1916. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.  


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:44 18.11.2019.

"...brdo Lovćen..." Najviši vrhovi, Štirovnik, 1,749 m; Jezerski vrh, 1,657 m. Visoko "brdo", nema što!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije