UVODNIK NOVOGA BROJA

Zagorci su branili sunjski dio Banovine 1993. i oslobađali ga u "Oluji" 1995.

VP
06.08.2023.
u 11:41

Radilo se o izrazitoj borbenoj zadaći, uz to provođenoj u posebno i krajnje nepovoljnim meteorološkim, a onda i ekstremnim terenskim uvjetima.

U ovom broju imamo priču o još jednoj postrojbi iz Domovinskog rata, o njezinom ratnom putu, odnosno o jednom dijelu ratnog puta, koji ju je posebno obilježio. To je zagorska 103. brigada HV-a, o čemu nam piše satnik u miru Zdravko Senčar, u to vrijeme časnik za operativne poslove Zapovjedništva 103. brigade, koji je već dulje vrijeme i naš suradnik, sa zapaženim prilozima iz Domovinskog rata, i na tome neće stati.

Kako piše, sve je počelo tijekom druge polovice mjeseca studenog, godine 1993., kad je zagorska 103. brigada HV-a dobila jednu od, do tada, svojih najdelikatnijih zadaća, a uz to i u početku dvojbeno tretiranu. Radilo se o izrazitoj borbenoj zadaći, uz to provođenoj u posebno i krajnje nepovoljnim meteorološkim, a onda i ekstremnim terenskim uvjetima. Začudno je to što se je ta zadaća administrativno klasificirala, pa onda i u vojnoj evidenciji vođena i u vojne knjižice evidentirala kao vojna vježba. Senčar navodi: „Povod za takvo nešto trebalo bi možda tražiti u tadašnjoj vojno-političkoj situaciji na područjima tada okupiranih dijelova Republike Hrvatske, prisutnosti snaga UNPROFOR-a u neposrednoj blizini izvršenja zadaće, to jest na crti razdvajanja, ali i nekih drugih razloga. Naknadno, zadaća je ipak priznata kao sudjelovanje postrojbe u Domovinskom ratu. Zadaća o kojoj se je radilo bila je zamjena snaga domicilne 17. dp Sunja na crti razdvajanja hrvatskih snaga i srpskih pobunjenika u cilju njenog odmora nakon posebno teških i iscrpljujućih, no i uspješnih, borbi u obrani Sunje i sunjskog dijela Banovine koji je ta postrojba prethodno imala. Zagorci su ondje bili do kraja studenoga 1993. i zatim su otišli odande.

No to nije bio kraj. Jer su se ponovno vratili u operaciji „Oluja“, u kojoj je zagorska brigada u cjelokupnom sastavu bila upotrijebljena na Sunjskom bojištu gdje joj je lijevi susjed bila baš domaća 17. dp Sunja, a desni zagrebačko/susedgradska 101. br HV-a. Baš prigodno u mjesecu kad obilježavamo godišnjicu „Oluje“.

Tu su i drugi zanimljivi prilozi – drugi nastavak o Waffen-SS-u na Zapadu, austrougarski bojni brodovi klase „Tegettthoff“, regularno konjaništvo Sjevera i Juga u Američkom građanskom ratu, bitka kod Nagyharsànya 1687. godine...

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije