NA DANAŠNJI DAN

Teroristički napad u Londonu; Alžir zauzimaju francuske jedinice

London
http://julyseventh.co.uk/
04.07.2014.
u 22:39

Nakon smrti cara Leopolda II. (1.3.1792.), novim je carem proglašen njegov sin Franjo II., koji je kao posljednji car Svetog Rimskog Carstva (kraj mu priređuje napoleon 1806. godine) Svetim Rimskim Carstvom vlada od 5. srpnja 1792. do 6. kolovoza 1806. godine.

1436. NJEMAČKA, ČEŠKA: Postignut je sporazum o završetku husitskih ratova u Češkoj; Češka dobiva utrakvističkog biskupa i priznaje Žigmunda za češkog kralja.

1792. SVETO RIMSKO CARSTVO: Nakon smrti cara Leopolda II. (1.3.1792.), novim je carem proglašen njegov sin Franjo II., koji je kao posljednji car Svetog Rimskog Carstva (kraj mu priređuje napoleon 1806. godine) Svetim Rimskim Carstvom vlada od 5. srpnja 1792. do 6. kolovoza 1806. godine.

1811. VENEZUELA: Na prijedloog Simóna Bolívara, narodnog vođe, sastao se kongres koji je proglasio neovisnu Republiku Benezuelo. Slijedi dugotrajan rat sa španjolskom vojskom.

1830. ALŽIR zauzimaju francunske jedinice, čime Francuska guši vrlo rašireno morsko razbojništvo sjevernoafričkih Berbera.

2005. VELIKA BRITANIJA: U Londonu u sredstvima javnog prijevoza u nizu eksplozija poginulo je oko 50 osoba, mnogo je ranjenih; u britanskome glavnom gradu zavladali su velika panika i strah od ponavljanja sličnih terorističkih napada kao u Madridu.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije