DOMOVINSKI RAT

Sudjelovanje 105. brigade HV-a iz Bjelovara u obrani istočne Slavonije

Arhiv Udruge 105. brigade
09.08.2017.
u 05:18

Početkom 1991. nastavljeno je teritorijalno širenje SAO Krajine koje je na području zapadne Slavonije započelo u Pakracu, gradiću s većinskim srpskim stanovništvom.

Pobuna Srba u Hrvatskoj u kolovozu 1990. dovela je do osnivanja Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine u prosincu iste godine. Pobuna je potpirivana i potpomagana od službenog Beograda koji je želio oteti hrvatski teritorij uglavnom nastanjen većinskim ili relativno većinskim srpskim stanovništvom.

Početkom 1991. nastavljeno je teritorijalno širenje SAO Krajine koje je na području zapadne Slavonije započelo u Pakracu, gradiću s većinskim srpskim stanovništvom. Skupština općine Pakrac na sjednici od 22. veljače 1991. donijela je odluku o pristupanju općine Pakrac SAO Krajini. Ta akcija spriječena je hrvatskom intervencijom – postrojbama Specijalne policije MUP-a. Međutim, to je bilo zatišje pred buru. Proglašenje Srpske autonomne oblasti Zapadna Slavonija 12. kolovoza 1991. bio je znak za početak napada pobunjenih Srba na hrvatska naselja, prometnice i posvemašnju pljačku. Dana 16. kolovoza pobunjeni Srbi napali su postrojbe hrvatske policije i Zbora narodne garde u Okučanima i nekim novogradiškim selima.

Gušenje pobune onemogućila je intervencija Jugoslavenske narodne armije (JNA) jer je dan kasnije, 17. kolovoza 1991. u Okučane stigla bojna skupina bjelovarske 265. mehanizirane brigade s 350 vojnika i 25 bojnih vozila pod zapovjedništvom načelnika stožera brigade, potpukovnika Milana Čeleketića. Krajem kolovoza 1991. pobuna Srba i borbe proširile su se na područje Daruvara i Grubišnog Polja. Hrvatski položaj postajao je sve teži. Hrvatske malobrojne snage trpjele su udarce koalicije krajinskih Srba, JNA i srbijanskih  dragovoljaca.

U zapadnoj Slavoniji počeo je otvoreni rat koji je već trajao u ostatku države. Gradovi i sela diljem Hrvatske – od granice sa Srbijom na Dunavu, preko ravnica istočne i zapadne Slavonije, do krševitih brda Like – izloženi su napadima koje su lokalne hrvatske snage s mukom odbijale. Usprkos sve težim sukobima najuži vrh Hrvatske na čelu s predsjednikom Tuđmanom, svjestan nesrazmjera snaga, i dalje se držao strategije izbjegavanja otvorenog sukoba s JNA u nadi da će se tako dobiti podrška Zapada...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. kolovoza na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije