Domovinski rat

Sedma gardijska brigada HV-a

Sedma gardijska brigada HV-a
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:13

Ratni put "Pume" od 1992. do 1995. godine

Prve četiri profesionalne brigade ZNG-a, odnosno HV-a osnovane su u proljeće 1991. kao nužnost u obrani od nadolazeće velikosrpske agresije te su uz specijalne postrojbe MUP-a RH bile okosnica hrvatskih oružanih snaga. U razdoblju manjeg intenziteta rata na teritoriju RH, a u sklopu jačanja i izgradnje hrvatskih vojnih snaga s ciljem konačnog oslobađanja okupiranih područja, krajem 1992. osnivaju se tri nove profesionalne, gardijske motorizirane brigade HV-a: 5. brigada („Sokolovi“) u Vinkovcima, 6. odnosno 9. brigada („Vukovi“) u Gospiću i 7. brigada („Pume“) sa sjedištem u Varaždinu. Brigada je službeno osnovana 23. prosinca 1992. odlukom vrhovnog zapovjednika OS RH, predsjednika dr. Franje Tuđmana. Čvrstu okosnicu brigade, osobito njezina zapovjednog kadra, činilo je 263 pripadnika 5. bojne 1. „A“ gardijske brigade „Tigrovi“, koji su iza sebe imali bogato ratno iskustvo sudjelujući u obrambenim i napadnim borbenim djelovanjima hrvatskih snaga, poput oslobađanja juga Hrvatske i dubrovačkog zaleđa od travnja do listopada 1992. godine. Inače, spomenuta bojna ustrojena je početkom rata u Vinici kraj Varaždina i popunjavana uglavnom pripadnicima s tog područja. Za zapovjednika brigade postavljen je pukovnik Ivan Korade, dotadašnji zapovjednik 5. bojne u 1. brigadi. Brigada je smještena u Varaždinu u bivšu vojarnu „Kalnički partizani“, koja je od oslobađanja u rujnu 1991. nosila privremeni naziv Vojarna 205, a po ustrojavanju 7. gmtbr preimenovana je u „Ivan V. Drašković“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije