IZ NOVOG BROJA

Riječka 111. brigada zaslužila je naslovnicu magazina i čestitamo obljetnicu osnivanja

VP
06.07.2023.
u 08:31

Doista su zaslužili dobiti naslovnicu ovog broja i prostor u magazinu, i hvala autorima na trudu. Čestitamo obljetnicu osnivanja 2. srpnja 1991. godine!

U ovom broju magazina imamo ratni put još jedne naše postrojbe iz Domovinskog rata. Grupa autora za magazin je pripremila ratni put ponos grada Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije, ali i šire – to je 111. brigada ZNG-a/HV-a koja je gotovo cijelo vrijeme Domovinskog rata provela na samome ratištu, prvenstveno na prvoj crti bojišnice od Kapele do Velebita, uključujući i borbeno djelovanje na Istočno-posavskom bojištu.

Na svom ratnom putu izgubila je 53 pripadnika brigade, od toga sedam ročnih vojnika, a 282 je teže i lakše ranjeno. Sa područja Primorsko-goranske, Ličko-senjske i drugih županija, u 111. brigadi borilo se oko 9 000 pripadnika pričuve i djelatnog sastava dok je obuku uz ratovanje prošlo oko 7000 ročnika. Do njenog potpunog gašenja kao 638. brigade obučeno je još oko 10 000 ročnih vojnika iz svih krajeva Hrvatske. Doista su zaslužili dobiti naslovnicu ovog broja i prostor u magazinu, i hvala autorima na trudu. Čestitamo obljetnicu osnivanja 2. srpnja 1991. godine!

Naš stalni suradnik Hrvoje Spajić od ovog broja pak kreće s malim feljtonom u šest nastavaka. Kako se već dugo bavi Drugim svjetskim ratom, za feljton je ovaj put pripremio temu o Waffen-SS-u na Zapadu 1944.-1945. godine. Zatim, od ovog broja imamo i novog suradnika. To je Krešimir Kruz koji će kroz nekoliko idućih brojeva pisati tekstove o nekim aspektima Američkog građanskog rata, a u ovom broju počinje s temom rendžera, gerilaca i odmetnika, što će mnogima zasigurno biti zanimljivo, posebice zato što općenito o Američkom građanskom ratu na hrvatskom jeziku nemamo gotovo ništa, pa se nadamo uskoro i prvim knjigama na ovu temu. Dakako, tu je i naš dugogodišnji autor Zvonimir Freivogel. Iz njegove radionice knjiga nedavno je izašla knjiga na tri jezika o topništvu austrougarske kopnene vojske u Prvome svjetskom ratu, pa je za ovaj broj iz knjige izdvojio dio rukopisa. Dakako, u knjizi imate sve opširno i jako bogato ilustrirano.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije