IZ NOVOG BROJA

Ratni put A satnije ZNG-a Bjelovar

Senka Budimir
20.02.2023.
u 09:32

Osnovana je 10. lipnja 1991. kao prva vojna formacija ZNG-a na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije

A satnija (četa) osnovana je 10. lipnja 1991. godine kao prva vojna formacija Zbora narodne garde pod okriljem Ministarstva unutarnjih poslova na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Biti pripadnikom A satnije ZNG-a te davne 1991. bilo je izuzetno časno i odgovorno, ali ujedno i izuzetno teško. Osim hrvatske odore, velikog srca te hrabrosti koja je graničila s ludošću, sve drugo nismo imali (oružje, opremu, vozila...). Ali pružila nam se povijesna šansa da ostvarimo stoljetni san o slobodi i neovisnosti i bili smo svjesni da ju ne smijemo propustiti. Tako je počeo slavni, ali ujedno i krvavi ratni put slavne i legendarne A satnije ZNG-a Bjelovar.

Nakon ustroja počele su borbene aktivnosti sa višestruko brojnijim i naoružanijim neprijateljem. Dana 14. kolovoza 1991 dva voda odlaze u Podravsku Slatinu gdje izvršavaju sve borbene zadaće bez gubitaka, a oružje su dobivali putem (Đurđevac, Virovitica, Slatina). Početkom rujna A satnija odlazi u obranu Pakraca jer je grad bio pred padom (dotad su ga branile policijske snage). A satnija i tu svoju zadaću obavlja na visini zadatka. Čak je izvršila i napadna djelovanja, ali nažalost tu trpi najveće gubitke. Naime, 8. rujna 1991., na Malu Gospu, jedan vod u improviziranom vozilu ulazi u selo Kusonje s namjerom da ga neutralizira. No upadaju u zasjedu i nakon cjelodnevne i cjelonoćne borbe svih snaga u Pakracu tada ne uspijevaju probiti obruč oko opkoljenih branitelja i dolazi do strašnog zločina srbo-četničkih snaga potpomognutima od JNA. Pogiba 13 pripadnika u izravnoj borbi, a sedmorica su se morala predati. Nakon nehumanog iživljavanja nad njima, sve ih likvidiraju na najzvjerskiji način te ih zakopavaju u masovnu grobnicu na mjesto gdje su zakapali uginule životinje u Rakovom Potoku. To je ujedno i prva otkrivena i ekshumirana masovna grobnica iz Domovinskog rata u siječnju 1992. godine, a po tom je događaju snimljen i film „Broj 55“.

Satnija se nakon toga popunjava i kreće dalje čišćenje zapadne Slavonije, Bilogore, odnosno slijedili su tereni, pa tako u više navrata Pakrac, Grubišno Polje, Novska, operacije Otkos 10, Orkan 91. Dana 14. studenoga 1991 satnija u sklopu 105. brigade kreće u istočnu Slavoniju sa namjerom deblokade Vukovara, Budući da je grad bio pred padom. odlučeno je u Glavnom stožeru da ojačamo obranu Vinkovaca što satnija uspješno odrađuje. Naime 4. prosinca 1991. kod Komletinaca, nakon što su okupirali Vukovar, neprijatelj pokušava okupirati i Vinkovce.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije