DOMOVINSKI RAT: OČUVANJE BAŠTINE

Prvi kad je trebalo - sjećanje na Žirje 1991.

Žirje
Foto: Amir Obhođaš
03.03.2014.
u 22:18

Bitnicama s otoka Žirja probijena je pomorska blokada Šibenika u rujnu 1991., a Udruga Ruža Hrvatska radi na očuvanju sjećanja i zaštiti objekata.

Sredinom rujna na otoku Žirju svake se godine obilježava obljetnica zauzimanja obalnih bitnica na otoku Žirje, događaja koji je uvelike utjecao na konačan ishod Šibenske bitke. Bila je to velika pobjeda hrvatskih snaga koja je izvojevana nad znatno nadmoćnijim neprijateljem i pod krajnje nepovoljnim okolnostima. Grad se nalazio u pomorskoj blokadi, iz smjera Kistanja i Drniša nadirao je Kninski korpus pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, nedostajalo je svih vrsta naoružanja, pogotovo onoga težega, a vojarne u gradu još su se uvijek nalazile u rukama JNA.

Tih je rujanskih dana 1991. godine malo toga išlo u prilog šibenskim braniteljima, a jedna od rijetkih svijetlih točaka bila je pristanak dočasnika JNA Željka Baltića da preda obalne bitnice na Žirju i prijeđe na stranu Zbora narodne garde. Ne samo da su time šibenski branitelji došli u posjed prvih težih topničkih oruđa, nego su i zauzeli jednu od ključnih točaka za obranu grada.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije