IZ NOVOG BROJA

Početak i kraj Bismarcka - najpoznatijeg ratnog broda svijeta

Okrety Wojenne
18.08.2022.
u 08:18

O Bismarcku još kolaju brojne legende nakon što je potopio britanski The Mighty Hood

Njemački bojni brod Bismarck sigurno je najčešće spominjani i opisivani ratni brod svijeta i o njemu je napisan niz knjiga i prikazan bezbroj dokumentarnih emisija na svim medijima. Kako je nastao i nestao?

Da se vratimo unatrag, prema odredbama Versailleskog mirovnog sporazuma, potpisanog 28. lipnja 1919. godine, „nova“ njemačka ratna mornarica (Reichsmarine) smjela je imati u službi samo 15 000 ljudi te raspolagati sa samo osam starih linijskih brodova, od čega šest u aktivnoj službi, osam malih krstarica (šest u službi), 16 razarača (12 u službi) i 16 torpiljarki (12 u službi). Gradnja i posjedovanje podmornica potpuno su zabranjene. Nije bilo dovoljno osoblja čak ni za te malobrojne i već prastare brodove, građene na prijelasku iz 19. u 20. stoljeće, a njihova zamjena dozvoljena je tek poslije 20 godina za linijske brodove (ali istisnina nije smjela prijeći 10 000 tona) i lake krstarice (dozvoljene istisnine do 6 000 tona), odnosno poslije 15 godina za razarače (800 tona) i torpiljarke (200 tona). Nije točno određeno o kojoj je istisnini bila riječ, stoga se njemačka ratna mornarica poslije pozivala na odredbe i definicije Washingtonskog sporazuma, što je omogućilo povećanje istisnine za 16 kg po svakoj toni.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2022.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/bojni-brod-bismarck/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije