VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Otmica iračkog MIG-a 1966. godine

Mig
Wikimedia CC
13.08.2016.
u 19:48

Mossad je u Iraku otkrio razočaranoga vojnog pilota

Ujutro, 16. kolovoza 1966. radarske postaje u Galileji otkrile su neki mlažnjak kako juri u izraelski zračni prostor. Dva izraelska lovca tipa „Mirage“ odmah su uzletjela i presrela brzog neznanca na visini od deset kilometara. Vođa patrole bojnik Ben identificirao je nepoznati zrakoplov kao irački MiG-21 i o tome izvijestio bazu. Odjednom je u slušalicama začuo glas svoga zapovjednika, generala Mordehaja Hoda: „Ne čini gluposti, Ben. MiG ćete mirno pratiti sve dok ne sleti kod nas!’“ Toga dana Izrael se u uspješnoj špijunskoj akciji domogao tada zastrašujućega sovjetskog lovca-presretača koji je, opremljen dvama topovima i projektilima zrak-zrak, letio brzinom od čak dva macha. Za Zapad je to bio golem dobitak, jer nitko nije znao kako je zrakoplov napravljen, koje su mu mane i koje oružje razviti kako bi ga se oborilo. Priča je pomalo ličila na tada popularne špijunske filmove o Jamesu Bondu pa su i sami Izraelci MiG označili brojkom 007. Tajna služba Mossad otkrila je u Iraku razočaranoga vojnog pilota Munira Redfu kojem je kao katoliku očito iz vjerskih razloga stalno izmicalo promaknuće. Redfa je pristao na izraelsku ponudu da otme svoj borbeni zrakoplov pod uvjetom da mu se isplati milijun dolara i da se njegova obitelj skloni na sigurno mjesto. Mossad je i za to našao rješenje: jedno pilotovo dijete zaraženo je dječjom paralizom pa je gospođa Redfa dobila vizu za liječenje u Londonu.

Osim njih Izraelci su iz Iraka uspjeli izvući i Redfinu širu obitelj. Dokopavši se MiG-a 21, izraelski su ga stručnjaci svakodnevno iskušavali u simuliranim dvobojima te su mu brzo otkrili slabe strane. Kasnije su ga za ispitivanje posudili i Amerikancima. Zahvaljujući jednoj od najuspješnijih Mossadovih akcija Izraelci su u ratu 1967. u 64 pojedinačnih zračnih borbe oborili čak 50 protivničkih MiG-ova, a da pri tome nisu izgubili nijedan vlastiti zrakoplov, kako se pohvalio poslije rata izraelski general Mordehaj Hod. O sudbini Munira Redfe malo se zna: jedni tvrde da je ostao u Izraelu, a drugi da je prikriveno živio u nekoj od zapadnih zemalja. Vjeruje se da je umro od srčanog udara tijekom 1998. godine.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Propaganda
Propaganda
22:51 13.08.2016.

a kako su rusi dobili rakete na navođenje je pre smiješno a taj avion nije bio ništa posebno kada se pojavio imao je goriva za par minute bez vanjskog.a radar teška koma

DU
Deleted user
09:23 14.08.2016.

Kada su taj avion dobili ameri onda je nastao Američki F 15 koje su ameri napravavili pručavajući mig.

VR
Vrdoka1
13:22 14.08.2016.

ovaj avion je bijo pojava u samom pocetku bijo je dosta brz okretan I mal,prvi problem je bijo stoje u jedan mali trap ugraden veliki I snazan motor zato je ima veliku brzinu ali za ostalu opremu nije ima dosta mista,istina daje ovaj project njemacki jer su rusi prvi usli u berlin I pokupili njemacku dokumentaciju I zatosu rusi u pocetku imali prednost I u raketnom naoruzanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije