Domovinski rat

Oboreni avioni JNA u jugoist. Hercegovini

Oboreni avioni JNA u jugoist. Hercegovini
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:38

Tri slučaja kada su oboreni agresorski zrakoplovi na zemljopisno relativno malenom području kakva je jugoistočna Hercegovina

Iako zemljopisno relativno maleno područje, jugoistočna Hercegovina predstavljala je izuzetno važan prostor kako velikosrpskom agresoru, tako i hrvatskim obrambenim snagama. Ciljevi agresora, izbijanje u donji tok rijeke Neretve te deblokada srpskih enklava Tasovčića, Prebilovaca i Klepaca s jedne i proboj do mora preko neumskog zaleđa s druge strane, iziskivali su uporabu velikih agresorovih efektiva.

Da se za ostvarenje napadačevih ciljeva nije žalilo ni materijala ni ljudskog truda, govori i uporaba velikih zrakoplovnih snaga.

Hrvatske obrambene snage iako mnogoljudne, jako su patile od nedostatka oruđa i oružja za obranu. Posebno se to ogledalo kod visokosofisticiranih sustava kao što su protuzračni prijenosni raketni sustavi. Visokom motiviranošću, kvalitetnom obukom, dobrom organizacijom i štednjom raspoloživih resursa nastojalo se minimizirati evidentne probleme i nedostatke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije