IZ NOVOG BROJA

NOVORUSIJA - Pokret, antipokret ili terorizam?

Wikimedia Commons
12.01.2024.
u 08:45

Tko su bili ljudi koji su djelovali kao protupokret majdanu i kasnije bili provoditelj politike osporavanja u odnosu na Kijev

Dana 24. veljače 2022. godine, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je najavio početak specijalne vojne operacije Ukrajini s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine te zaštite ruskog stanovništva u Donbasu.

Samim time je ruska vojska i službeno ušla u Donbas i druge dijelove Ukrajine. Gotovo osam godina ranije, točnije 12. travnja 2014. godine, Igor „Strelkov“ Girkin je s tzv. „krimskom skupinom“ prešao iz Rostova u Donbas i okupirao zgrade sigurnosti u gradu Slov'jasnku. Cilj Girkinova djelovanja je bio vojna eskalacija sukoba i mobilizacija stanovništva što bi posljedično vodilo ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini. Kratkoročno gledano, ruske snage nisu službeno pristigle u pomoć kako je očekivano ali je Girkin uspio u ključnom cilju. Terorističkim djelovanjem je stvorio set okolnosti unutar kojih su nastala dva kvazi politička entiteta „Luhanska“ i „Donjecka Narodna Republika“, koje su u kratkom, inicijalnom razdoblju bile ujedinjene u tzv. „Uniju Novorusije“. Sam Girkin je izjavio kako je upravo on povukao okidač rata, odnosno navodi kako bi bez njihove intervencije separatistički pokret u cjelini vjerojatno prestao postojati. Nastavno na aktivnosti u Slov'jansku, Ukrajinska vlada je pokrenula antiterorističku operaciju i samim time događaje na istoku zemlje opisala kao terorizam a tzv. „Luhansku Narodnu Republiku“ i „Donjecku Narodnu Republiku“ kao terorističke entitete. Antiteroristička operacija je trajala do 2018. godine nakon čega je pre namijenjena u operaciju združenih snaga. U formalnom institucionalnom smislu ključna promjena je bila prebacivanje središnje odgovornosti djelovanja sa Službi sigurnosti Ukrajine na Ministarstvo obrane Ukrajine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije