DRUGI SVJETSKI RAT

Hitlerov napad na Zapadu 1940.

WW2
theatlantic.com
07.05.2015.
u 18:01

Francuska je uskoro kapitulirala

Osiguravši leđa ugovorom sa Staljinom, nacistički vođa Adolf Hitler 10. svibnja 1940. krenuo je u napad na Zapadnoj bojišnici protiv Belgije, Nizozemske i Francuske. Njemačko zapovjedništvo provodilo je smion plan generala von Mansteina, koji je predviđao glavni udar kroz šumovite Ardene odakle ga nitko nije očekivao. Napad na Belgiju i Nizozemsku bio je samo mamac da se privuku najjače anglo-francuske snage.

Saveznici su nagrnuli u Belgiju kako bi suzbili lažan prodor, dok je kroz Ardene nagrnula bujica njemačkih tenkova. Iako su Francuzi bili nadmoćniji u ljudstvu, čak i u tehnici, prevagnulo je njemačko strateško lukavstvo te vješta koordinacija oklopnih snaga i jurišnih zrakoplova, što je lomilo sve pred sobom u dotad neviđenu munjevitom ratu - Blitzkrigu. Iz Ardena Nijemci su napredovali u tri kolone i brzo prodrli do La Manchea i tako opkolili saveznike. Francuskoj više nije bilo spasa. Istoga dana kada je počeo napad na Zapadu, u Velikoj Britaniji dogodio se jednako dramatičan politički preokret.

Kralj je predao mandat za sastav vlade odlučnomu Winstonu Churchillu. Novi premijer u svom prvom obraćanju parlamentu tri dana kasnije izjavio je: “Nemam vam ništa ponuditi osim krvi, muka, suza i znoja!” Francuska je uskoro kapitulirala, ali je Velika Britanija, pod Churchillovim vodstvom, nastavila otpor dotad nezaustavljivoj Hitlerovoj sili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije