NA DANAŠNJI DAN

Himmler počinio samoubojstvo

Wikimedia CC
23.05.2017.
u 14:57

Njegovo megalomansko razmišljanje u kojem je htio da se Njemačka preda saveznicima kako bi se svi zajedno nastavili boriti protiv Rusije, natjeralo je Hitlera da mu oduzme čin i naredi njegovo uhićenje.

Na današnji dan 1945. godine, Heinrich Himmler, šef SS-a, pomoćnik šefa Gestapa te glavni i odgovorni arhitekt plana za uništenje Židova u Europi, počinio je samoubojstvo dan nakon što su ga uhitili Britanci, piše History.

Kao vođa Waffen SS-a, (Waffen-Schutzstaffel), vojnog krila nacističke stranke, Himmler je tijekom vremena uspio konsolidirati kontrolu oko svih policijskih snaga Reicha. On će se tako u konačnici sukobiti s njemačkom vojskom te će se pokazati vrlo učinkovitim u eliminaciji opozicije Hitleru te provođenju njegovog Konačnog rješenja. Himmler je organizirao gradnju i rad logora smrti u istočnoj Europi.

Njegovo megalomansko razmišljanje u kojem je htio da se Njemačka preda saveznicima kako bi se svi zajedno nastavili boriti protiv Rusije, natjeralo je Hitlera da mu oduzme čin i naredi njegovo uhićenje. Himmler je uspio napustiti Njemačku prerušen u običnog vojnika ali su ga Britanci uhvatili. Progutao je kapsulu cijanida dan kasnije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije