NA DANAŠNJI DAN

Britanski je vojnik "navodno" spasio Hitlerov život

Chamberlain
Foto: Bundesarchiv
1/2
28.09.2015.
u 17:15

Iako ne postoje izvori koji objašnjavaju gdje je Adolf Hitler bio tog dana 1918. godine, pojavila se zanimljiva poveznica koja otkriva da je zapravo to bio Adolf Hitler.

Dana 28. rujna 1918. godine dogodio se incident koji će ući u povijest Prvoga svjetskog rata. Iako detalji nisu posve jasni, britanski vojnik Henry Tandey koji je bio na položajima blizu francuskog sela Marcoinga, vidio je ranjenog njemačkog vojnika te je odlučio da neće pucati. Taj je vojnik navodno bio Adolf Hitler koji je tada imao 29 godina, piše History.

Vojnik Tandey iz Warwickshirea sudjelovao je u Prvoj bitki za Ypres u listopadu 1914. te bitki na Sommi 1916. godine kada je ranjen u nogu. Nakon otpusta iz bolnice poslan je u 9. bojnu u Francuskoj te je ponovno ranjen tijekom Treće bitke za Ypres blizu Passchendaelea 1917. godine. Od srpnja do listopada 1918. Tandey je služio u 5. regimenti vojvode od Wellingtona. Tada je sudjelovao u britanskoj okupaciji Marcoinga u kojoj je zaradio Viktorijin križ za iznimnu hrabrost.

Tandey je kasnije izjavio da mu se tijekom njemačkog povlačenja na kraju bitke u ciljniku prikazao ranjeni njemački vojnik. "Naciljao sam, ali nisam mogao pogoditi ranjenog čovjeka. Pustio sam ga da ode", rekao je Tandey. Njemački je vojnik klimnuo glavom u znak zahvalnosti te nestao.

Iako ne postoje izvori koji objašnjavaju gdje je Adolf Hitler bio tog dana 1918. godine, pojavila se zanimljiva poveznica koja otkriva da je zapravo to bio Adolf Hitler. Fotografija koja se pojavila u londonskim novinama u kojoj Tandey nosi ranjenog vojnika u Ypresu 1914. godine postala je jako poznata jer je prikazivala savezničku premoć u ratu, a portretirao ju je talijanski umjetnik Fortunino Matania.

Foto: Wikimedia Commons

Priča ide ovako; kada je britanski premijer Neville Chamerlain putovao u Njemačku 1938. godine da "odgovori Hitlera od rata", odvezen je u Hitlerovu ladanjsku kuću u Bavarskoj. Tamo je Hitler pokazao Chamberlainu njegovu kopiju slike koju je naslikao Matania te je prokomentirao: "To je čovjek koji me skoro upucao".

Autentičnost susreta Tandeya i Hitlera ipak je i dalje pod velikim upitnikom iako dokazi govore o tome da je Hitler imao kopiju slike još 1937. godine. Zašto je Hitler imao tu sliku, a bio je razočaran i ljut nakon njemačkog poraza u Velikom ratu?

Bio je dva puta odlikovan kao vojnik. Godine 1918. u Belgiji je oslijepljen bojnim plinovima te je poslan u vojnu bolnicu u Pacewalk u Njemačkoj. Tamo je primio vijesti o njemačkoj kapitulaciji. Njegovo iskustvo iz bitke - prvo slava, a kasnije razočaranje, preslikat će se kasnije na njegov život i karijeru. Kao što je priznao 1941.a godine: "Kada sam se vratio iz Velikog rata, donio sam doma iskustva s bojišta; od toga sam izgradio svoju nacionalsocijalističku zajednicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije