NA DANAŠNJI DAN

Britanci dolaze u napadnutu Grčku

Britanci
Foto: Wikimedia Commons
07.03.2015.
u 19:23

Mussolinijev krivi potez frustrirao je Hitlera jer je dao priliku Britancima da uđu u Grčku i uspostave zračnu bazu u Ateni.

Na današnji dan 1941. godine, britanske ekspedicijske snage iz sjevernog dijela Afrike iskrcale su se u Grčkoj.

Tijekom listopada 1940. godine Mussolinijeva vojska, koja je u to vrijeme okupirala Albaniju, napala je Grčku. Pokazalo se da je to bila jedna od najgorih vojnih kampanja talijanskih snaga. Mussolini je iznenadio cijeli svijet napadom na Grčku, a prema Hitleru, koji je bio zapanjen talijanskim potezom za koji je znao da će biti taktički neuspjeh, Mussolini je trebao nastaviti borbu u Sjevernoj Africi tako da može brzo napredovati prema Egiptu. Talijani su platili Mussolinijevo kockanje tako da su ih Grci odbacili nazad prema Albaniji već nakon tjedan dana. Talijani i saveznici su se grčevito branili sljedeća tri mjeseca u seriji obrambenih bitaka, prenosi History.com.

Mussolinijev krivi potez frustrirao je Hitlera jer je dao priliku Britancima da uđu u Grčku i uspostave zračnu bazu u Ateni. Tako bi Britanci mogli bombardirati naftna polja u Rumunjskoj na koja se Hitler veoma oslanjao. To je također značilo da će Hitler morati prebacivati svoje snage iz Sjeverne Afrike kako bi spasio Mussolinija iz Grčke. To je bio izravan razlog za Hitlera koji je morao odgoditi svoju invaziju na SSSR.

Britanci su zaista vidjeli priliku u Grčkoj te je 7. ožujka 1941. godine britanski premijer Winston Chruchill prebacio snage iz Egipta te je poslao 58 000 vojnika da okupiraju obrambenu liniju Olympus-Vermion. Ali će ubrzo Britanci biti izbačeni s Peloponeskog poluotoka nakon što Nijemci pokrenu kopneno-zračni napad u travnju.

Tisuće britanskih i australskih vojnika zarobljeno je na Peloponezu i na Kreti gdje su njemački padobranci sletjeli u svibnju iste godine.

Komentara 1

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
15:25 08.03.2015.

I šta se dalje desilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije