Domovinski rat, Obuka

Black Dragon jiu jitsu

Black Dragon jiu jitsu
Vojna povijest
06.12.2013.
u 09:44

Sastavni dio obuke specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a

Jiu jitsu samoobrambena je borilačka vještina, jedna od mnogih drevnih vještina koje su unaprijedili japanski samuraji usavršavajući ih u svojim zatvorenim, ezoteričnim školama. Zapravo je preuzeta iz kineskog kruga borilačkih vještina, a prilično surov oblik borbe samuraji su tijekom stoljeća prilagodili vlastitim životnim vrijednostima i ratničkim potrebama. „Ju jutsu“ (mekana vještina ili nježna vještina) izvoran je naziv za japanske stilove borilačkih vještina kakve danas nazivamo jiu jitsu i donekle su poznate kao sportske vještine, primjerice kao najpoznatija od svih „brazilski jiu-jitsu“. No izvorna vještina bila je čisto vojničkog karaktera, podučavala je ubojite tehnike napada i obrane te nema nikakve veze sa sportom. Kao takva vještina se počela razvijati u feudalnom Japanu krajem 16. stoljeća, potom u Sengoku razdoblju obilježenim čestim i krvavim ratovima. Tijekom građanskih ratova 17. i 18. stoljeća vještinu su kao borbenu tehniku usavršili samuraji. Nakon okončanja feudalnog doba, odnosno ulaska u razdoblje Meji, samurajske vještine postale su itekako cijenjene. S druge strane, nakon stvaranja japanskog carstva upravo samurajski svjetonazor koji je bio u nesrazmjeru s modernim poimanjem uloge ratnika, postaje prijeporan za visoke dvorske krugove, što je prouzročilo nove ratne sukobe nakon kojih su samuraji konačno poraženi kao društvena skupina. Unatoč tome, samurajske vrijednosti, napose učinkovitost njihovih vještina, nastavile su se implementirati u strukturama modernizirane japanske vojske. Jiu jitsu, s obzirom da iziskuje postizanje cilja tjelesnom vještinom, temeljna je od cijelog niza vještina vrlo složenog sustava obuke i života samuraja. Te vještine ne prožimaju samo borilačke vrednote, već sadrže i elemente duhovnosti, filozofije, znanosti pa i umjetnosti. Krajnje pojednostavljeno, vještina jiu jitsua razvila se iz bu jitsua, što je skupni naziv za borilačku ili ratnu vještinu, a koji zapravo označava složeni sustav raznih samurajskih specijalizacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije