Drugi svjetski rat

Lako prevozni zdrug Hrvatske legije

Lako prevozni zdrug Hrvatske legije
Vojna povijest
07.11.2012.
u 18:55

Zaboravljena postrojba Hrvatskog domobranstva s Istočnog bojišta 1942. godine

Većina čitatelja Vojne povijesti zacijelo je čitala ili barem čula za roman "Zaboravljeni vojnik" u kojem autor Guy Sajer iznosi svoja ratna iskustva i doživljaje s Istočnog bojišta gdje se borio u sastavu njemačke divizije "Grossdeutschland". Sajer je rođen u pokrajini Alzas i Loren u mješovitom braku majke Njemice i oca Francuza a nakon rata nastavio je živjeti u Francuskoj. Činjenica da se u ratu borio na neprijateljskoj strani i to u njezinoj elitnoj postrojbi, najblaže rečeno nije nailazila na razumijevanje njegove okoline. Prisiljen skrivati svoju ratnu prošlost Sajer se sve teže nosio s ovim teretom koji je s godinama samo rastao te ih je sredinom 60-tih godina proteklog stoljeća odlučio prenijeti u roman prigodno nazvan "Zaboravljeni vojnik".
Iako u drukčijim okolnostima, sličnu sudbinu dijelila je i jedna postrojba Hrvatskoga Domobranstva, koju se još za njezinog postojanja nastojalo gurnuti što dalje na marginu i od interesa javnosti. Riječ je o Lako prevoznom zdrugu Hrvatske legije koja je ustrojena na zahtjev i pritisak od strane Italije. Nominalno saveznik Nezavisne Države Hrvatske, Italija je NDH ubrajala u svoje interesno područje, što je potpisivanjem Rimskih ugovora definitivno i potvrđeno. Ovim se ugovorima NDH čvrsto vezala uz Italiju te je između ostalog razvoj svojih oružanih snaga podredilo talijanskim interesima i njihovom nadzoru. Za hrvatsku su javnost Rimski ugovori predstavljali veliko razočarenje, a nezadovoljstvo se moglo osjetiti i u vladi NDH, pogotovu u Ministarstvu domobranstva, gdje su u osloncu na njemačkog saveznika tražili mogućnost da umanje talijanski utjecaj na oružane snage NDH. Prilika za takvo što ukazala se slanjem dobrovoljačkih postrojbi u rat protiv SSSR-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije