DOMOVINSKI RAT

"Žirovac" pravi primjer prljave medijske propagande protiv Mambi i Hrvatske vojske

crnemambe.hr
05.09.2018.
u 07:42

Slučaj „Žirovac“ pravi je primjer prljave medijske propagande usmjerene protiv Mambi, odnosno HV-a.

Slučaj „Žirovac“ pravi je primjer prljave medijske propagande usmjerene protiv Mambi, odnosno HV-a. U Žirovcu se po prvi puta Armija BiH spojila s 2. GBR i to svojevoljno, spustivši se preko granice, tzv. Suve međe. U neznanju su čak zapucali na Mambe, od kojih su nakon upoznavanja dobili sve što u jadnom stanju, kao vojska u tenisicama, nisu imali: ambleme, beretke, košulje. Snimka koja kruži internetom, o „zločinu zloglasnih Crnih mambi“ jeftina je i prozirna obmana. Na prvom dijelu zapisa uočljivo je kako pripadnici Mambi izdvajaju muškarce iz civilne kolone jer je iz iste kolone pucano, a na snimci se čuje i vidi da ljudi koje odvajaju ispod “civilke” nose vojne košulje. Snimka se nastavlja novim prizorom, ali i protagonistima. Kod kontrolne točke UNa, pripadnik 505. bužimske brigade, točnije, odreda Hamzi, bešćutno puca u ležeće zarobljenike.

Ta se snimka u Hrvatskoj pojavila 2006. godine, porijeklom je iz BiH, a vezana je uz optužbe protiv Atifa Dudakovića koji je isprva kategorično odbijao zločine Hamzi, a vremenom je priznao tu činjenicu. Pokrenute istrage riješile su Mambe ikakve upletenosti - hrvatsko Državno odvjetništvo i tužitelji Haaškog suda javno su se očitovali o krivcu. I mediji, primjerice Nacional, pa čak i itekako kritični Ferall Tribune jasno su definirali krivca, iako potonji pitaju zašto vlasti nisu zatražile „izručenje ubojica iz 505. bužimske brigade jer žrtve zločina bili su (…) hrvatski građani“. No osim Save Štrbca koji je po objavi nedužnosti Mambi prijetio posjedovanjem neke „treće snimke“ na kojima se vidi kako oni ubijaju (iako to već godinama „čuva“ – jer ni ne postoji), u Hrvatskoj ipak uzak krug zainteresiranih propagandom obrće činjenice. Tako se samostalni srpski tjednik “Novosti” neposredno nakon izricanja presude Gotovini i Markaču u tekstu „Glinski koridor smrti“ (www.novosti.com/2011/05/glinski-koridor-smrti/) narugao blagosti osuda, a zapravo je poput Miloševićevog medijskog aparata otrovno i lažno izvrnuo stvar, vjerojatno kako bi hrvatske Srbe i dalje držao u strahu od fantomskih neoustaških zločina. Stavovi su utemeljeni usmenom predajom “nekih ljudi” pa je tako NN izvoru „neki hrvatski vojnik rekao da je bilo stotinu mrtvih“!?! Gdje su grobnice „priča se“, odnosno „ne zna se“. Izvor „Ostojić“ koji je s obitelji preživio ostavši u kući (!?!) tvrdi (iako nije vidio) da su u blizini bili pokolji, a „čuo je“ o kamionima koji su uklanjali mrtve i „pričalo se“ da su mrtvi bacani u bunar. Asocirajući na propagandu davnih vremena, drugi „svjedok“ tvrdi da mu je „jedan čovjek rekao“ da su tijela spaljena u sisačkim visokim pećima! U masi navedenih „izvora“ u rasponu od „netko je rekao“ do „priča se“, Novosti na najperfidniji način usmjeravaju priču o pokoljima HV-a (Mambi) koja je „upala u kolonu“ i po njihovim „čuje se-priča se“ izvorima počeo je jauk i vidjeli su se mrtvi. Komentar ovoj perfidnoj propagandi nije potreban.

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u prosincu 2011.


 

 

Komentara 3

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:52 05.09.2018.

Svima su nam poznate srpske istine, laž je u biću svakog Srbina...

DU
Deleted user
09:55 05.09.2018.

Nije to korektno da se toliko idealiziraju naše postrojbe na terenu, sve mi je mučno čitati... Bilo je svega i svačega, nisu to išle u rat natjecateljice iz sinkroniziranog plivanja nego mnogi mladići nestašne ćudi i kad provire svjedočanstva sa suprotne strane, onda se krene u totalne negacije, da sve namontirano, izmišljeno, propaganda itd. Tko ima vlastite pameti može donijeti sam zaključke, sjetimo se akcije Medački džep i što se tamo sve radilo, po zapovijedi, da ne bi bilo nesporazuma i kako je izgledao teren nakon te akcije HV-a. Nemojmo se lagati! Nisu te romansirane, idealizirane verzije ratnih epizoda uopće za objaviti u ozbiljnim novinama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije