NA DANAŠNJI DAN

Započela bitka za Britaniju

Wikimedia CC
10.07.2017.
u 07:21

Nakon okupacije Francuske, Britanija je shvatila kako je samo pitanje vremena kada će Sile osovine napasti.

Na današnji dan 1940. godine, Nijemci su započeli prvu od velike serije bombarderskih napada u Velikoj Britaniji koja će trajati više od 3 mjeseca, piše History.

Nakon okupacije Francuske, Britanija je shvatila kako je samo pitanje vremena kada će Sile osovine napasti. Dana 10. srpnja, 120 njemačkih bombardera i lovaca napalo je britanski konvoj u La Mancheu, dok je još 70 bombardera napalo postrojenja u Walesu. Iako je Britanija posjedovala manje lovaca od Nijemaca, koristili su napredniji radar ali i kvalitetnije avione. Britanski Spitfire je bio okretniji od njemačkog ME 109, dok su Hurricane avioni posjedovali top od 40 milimetara te su sa svojim strojnicama Browning srušili preko 1500 njemačkih zrakoplova. 

Tijekom prvih dana bitke, Britanija je trebala dvije stvari - hrabrost i aluminij. Zahtjev je došao iz Ministarstva proizvodnje zrakoplova: "Pretvorit ćemo vaše lonce i kuhinjski pribor u avione Spitfire i Hurricane." To su i napravili. Ostatak je povijest.

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
11:00 10.07.2017.

Bilo bi lijepo naglasit da tih 100 dana nije bilo bombardiranja civilnih ciljeva. Jedan laki bom.je zalutao i izbacio bombe na pred.Londona. što je bio povod Eng.da bombard.civ.ciljeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije